Изплуваха скандални подробности около ареста на благоевградския инспектор Китанов

Благоевградският полицейски инспектор Петър Китанов, арестуван вчера на работното му място в Второ РПУ е свидетелствал на делото срещу колегите му Стефан Филипов и зам. шефът на РЗБОБ Петър Кънев, които бяха обвинени за чадър над сводника Марто Дебелия.

Полицейският инспектор от ІІ РУП – Благоевград Петър Китанов бе задържан вчера при акция на отдел „Вътрешна сигурност“ и Районна прокуратура. Той бе арестуван на обяд в кабинета на началника на полицейското управление Петър Зашев.

В хода на проведеното разследване е установено, че  на 16.05.2016 г. Китанов съставил докладна записка по преписка на ОД МВР – Б

лагоевград, в която удостоверил неверни обстоятелства. В нея било посочено, че лицето М.К. не се намира на територията на България, а живее и работи в Гърция, с цел  документът да бъде използван като доказателство пред данъчните служби, съобщава „Струма.бг“.

Няколко дни по-рано – на 09.05.2016 г., в Областната дирекция на МВР било постъпило искане от органа по приходите за оказване на съдействие за извършване на ревизия на данъчно задължено лице – фирмата „Д.П.И-Е.“ ООД, представлявана от М.К. Със съставянето на въпросния документ с невярно съдържание се целяло прекратяването на преписката и проверката, поискана съгласно Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

На 07.11.2017 г. в гр. Благоевград Китанов, отново в качеството си на длъжностно лице, спомогнал лицето А.Г. да остане ненаказано по наказателно преследване срещу него. Същият бил извършил няколко престъпления – противозаконно унищожаване на чужда вещ, причиняване на телесна повреда, закана с убийство, непристойни действия, съобщиха от прокуратурата.

След вчерашния арест са започнали разпити на всички полицейски служители, които са работили по различни случаи съвместно с Петър Китанов.

Предстоят разпити на граждани, засегнати от работата на задържания полицейски инспектор. В рамките на 24 часа ще бъде привлечен в качеството му на обвиняем и да му бъдат повдигнати обвинения за документно престъпление и лично укривателство, престъпления по чл. 311, ал. 1 НК и по чл. 294, ал. 4, вр. ал. 1 НК.

Предстои насрочване на дело в Районен съд – Благоевград за определяне на мярката за неотклонение.

pik.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене