Скандал на седмицата! Пъстървата в р. Девин измря заради замърсяване, дошло от завода за бутилиране на вода

Част от рибата в реката на град Девин е измряла, сигнализират граждани пред toppresa.com. Това е станало в зоната, обособена за риболов на балканска пъстърва и мрена. Местни споделят, че изведнъж рибите започнали да се обръщат по корем, а за това нямало видима причина. Деца, които си играели в участъка, започнали да вадят животните мъртви и да ги събират в кофи. СНИМКИТЕ СА АКТУАЛНИ!

На място са кметът на населеното място Здравко Иванов, както и представители на Ловно-рибарско дружество „Девин“ и Клуба по спортен риболов „Девин“. Незабавна инспекция е била извършена от Регионалната инспекция по околната среда и водите и Агенцията по безопасност на храните. Взета е проба от водата.

Местни споделиха пред наш репортер, че забелязали във водите около завода за минерална вода „Девин“ да се носи бяла пяна. Подозират, че тя е източникът на замърсител, причинил инцидента.

По-късно от РИОСВ-Смолян уточниха, че съвместно с Регионалната лаборатория към ИАОС са проверили сигнал, постъпил към 15:45, за запенване на река Девинска в района на завода за бутилиране на минерална вода. По време на обхода на реката е установено аварийно заустване на отпадъчни води в река Девинска. Причината е подмяна на помпи, в следствие на което отпадъчните води от дейността на предприятието не се изпомпват до канализационната мрежа на град Девин.

Заустените отпадъчни води са от производствената дейност на предприятието и с битово-фекален характер – от поддържането на санитарно-хигиенните условия в помещенията. Незабавно са предприети мерки за преустановяване на нерегламентираното заустване, уточняват от екоинспекцията. На завода за минерална вода „Девин“ ЕАД предстои да бъде наложена административно-наказателна мярка.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене