Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите: „Целта ни е да няма фрапантни нарушения по зимните курорти”

До момента няма фрапиращи нарушения в зимните курорти, съобщи председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по ТВ+ в навечерието на официалното откриване на новия зимен сезон 2017-2018.

„Започнахме проверки в тези хотели и заведения, където сме срещали нарушения в минали периоди, за да установим дали са преодолени проблемите и съответните обекти са готови да посрещнат първите си гости. Допускам, че докато пристигнат първите групи туристи и всички табели ще бъдат поставени на място, както и че ще има възможност да проверим ски пистите и съоръженията”, каза Маргаритов.

Председателят на КЗП припомни, че от две години действа по-строга наредба за информацонната обезпеченост на ски пистите, за да може хората правилно да се ориентират за сложността на отделните трасета. Той посочи, че към момента са направени проверки на съоръженията в състояние на тренировъчен режим. „След като бъдат пуснати в експлоатация, ще ги проверим с Държавната агенция за метрология и технически надзор, за да може в работен режим да установим, че всичко е наред – информационните табели са поставени, коректна е информацията за цените на лифт картите и относно трудността на ски пистите”, уточни Маргаритов.

Той обясни, че експертна комисия към Министерството на туризма извършва внимателна техническа инспекция, която цели да установи и опише подробно релефа на всяка въведена в експлоатация ски писта и съответно тази писта да получи категоризация, която дава и информация относно степента на трудност в цялост и на нейните различни участъци. „Унифицирането на този подход елиминира риска потребителите да получат погрешна информация относно това дали дадена писта е червена, дали е черна, да се заблудят относно сложността на трасетата и да се окаже, че няма да са в състояние на се спуснат, а оттам – бъдат поставени в тежка ситуация в планината”, добави председателят.

Маргаритов бе категоричен, че при установяване на проблем трябва да се реагира светкавично, защото „избягването на инциденти е в основата на извършваните проверки”. „Когато са установявани проблеми, включително в момент на експлоатация, нашите впечатления са, че се реагира веднага – от няколко минути до час или е отстранена аварията, или се вземат необходимите мерки за обезопасяване на съоръжението и недопускане на туристи по него до момента, в който не бъде ремонтирано”, посочи той. И добави, че санкциите и препоръките могат да вървят ръка за ръка. От една страна се дават указания как несъответствието би могло да бъде отстранено, а от друга – нарушителят трябва да понесе и своята отговорност.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене