Община Симитли – малката Света гора под Пирина

На малка Света гора под Пирина започва да прилича вече община Симитли с нейните многобройни православни стари и новопостроени храмове и параклиси, които продължават да се умножават. Броят им сега надхвърля 30, а по идея на общинската управа повечето от тях вече имат и нощно осветление, като символ на неугасващата светлина на божията сила и вяра, разказа пред репортер на БТА кметът на Симитли Апостол Апостолов.

Така те са видими отдалеч, кръстовете им греят ярко и вечер, когато тъмнината обгърне малката община, разположена между четири планини край Струма. Храмовете са и в населените места, и в близките им и по-далечни околности. Накацали са и по зелени поляни под короните на вековни дървета на мястото на стари оброчища и свети места, белеят по хълмовете и стръмните възвишения на Пирин, Рила, Малешевска и Влахина планина, които се спускат към долината на Струма, преди спокойната река да се разлудува между скалистите брегове на Кресненското дефиле.

Последният параклис, който освети Негово високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, се намира в село Полето и носи името на Свети Георги Победоносец. Тържественият ритуал бе извършен в деня, когато Българската православна църква почита Свети Климент Охридски. Точно преди две години владиката направи и първа копка на новия божи дом в Полето. Инициатор и главен ктитор на родолюбивото и боголюбиво начинание е местният жител Георги Григоров. Така той е изпълнил заръката на покойната петричка пророчица Ванга да има в Полето и храм с името на Св. Георги. А в градежа с доброволен труд и средства се включват много още негови земляци.

Неотдавна бе издигнат и 22-метров православен кръст под връх Кръста в Пирин, докъдето преди близо 140 години са достигнали руските войски по време на войната, донесла освобождението на България. Внушителният християнски символ привлича вниманието отдалеч, свети ярко и нощем. Той със сигурност ще привлича и занапред като забележителност край село Мечкул пътуващите по сегашния международен път за Кулата и София и по автомагистрала „Струма“ в района край Кресненското дефиле, убеден е общинският кмет Апостолов.

„Сигурен съм, че много туристи ще искат да се отбият през пътния възел за Мечкул, да видят какво има там, да се запознаят с местните природни и културни забележителности, да научат интересни исторически факти, допълни той. За националния празник Трети март, който отбелязваме винаги с посещение на това свято място от години, смятаме да изградим и параклис „Св. Александър Невски“ и целият този малък комплекс да бъде тържествено осветен.

Нашият земляк Георги Костурков – Джордж, който всяко лято в последните години идва в родното си село Полето от далечна Австралия, където е изградил името си на талантлив скулптор, в момента изработва много интересна композиция, кръстена „Община Симитли“. В нея отделните елементи са посветени на общинския център Симитли и на всички останали населени места с техните забележителности. Тази атрактивна композиция ще бъде разположена на открито до вр. Кръста. Пътят там минава и покрай параклиса „Св. Мина“ и други интересни и приятни места, където човек може да се отбие“, каза Апостолов. Той увери, че общинската управа ще продължи усилията си за съхраняването и популяризирането на културно-историческото наследство.

Кметът на общината се надява да дойде по-скоро и времето да се направи пътят Симитли – Пехчево с контролно-пропускателен пункт на българо-македонската граница, който ще оживи още повече и несъмнено ще се отрази на развитието на туризма и в района на запад от Струма. А там са и неповторимият природен феномен Коматинските скали, както и много още интересни за посещение места като Тросковския манастир – вековна православна обител, откъдето според преданията са минавали и Свети Иван Рилски, и Левски, и други личности, свързани с българската история.

Емблематичен за община Симитли и традициите на местните хора е кукерският фестивал, който ежегодно всяка втора събота на януари събира хиляди участници от района, областта и всички краища на страната. Подготовката за неговото 15-о издание в началото на 2018 г. отдавна е в ход.

„Най-интересното при нас е, че не ние търсим участниците, а участниците търсят нас, коментира общинският кмет. Към момента са получени заявки от над 15 групи, които досега не са участвали. Само по себе си това говори, че фестивалът набира сам скорост, без да го тласкаме изкуствено. Чисто и просто хората виждат, че той се прави така, както традициите го изискват, че с него искаме да съхраним българските обичаи, традиции и дух, историята на България. И от цялата страна много хора искат да дойдат и да станат част от него.“

А за огромния мерак, с който и децата, и възрастните от община Симитли се готвят и се включват в кукерските дефилета, Апостолов смята за излишно да говори. Достатъчно е, отбелязва той, на 1 януари да видиш какво се случва във всяко населено място, за да разбереш, че това е част от същността на хората в Симитлийско и тяхната вярност към родовите корени и традицията. Вълнението и радостта обхващат всички, когато кукерите със страховитите маски и тежките звънци разтърсват земята, прогонвайки злите сили, отбеляза кметът.

Специфично продължение на тази традиция са и кукерските курбани през лятото, които кукерските групи организират във всяко населено място. „Наречени са „От хората за хората“, защото всяка група връща по този начин жеста към хората, които са ги посрещнали и дарили, които са дали от сърце кой какво може на 1 януари“, обясни кметът.

По-голямата част от курбаните се правят през месец август, защото има все още доста местни жители, които работят в чужбина и тогава са във ваканция. Няма кукерска група при нас, която да не прави такъв курбан „От хората за хората“. Така се събират, за да се видят и да се повеселят заедно хората от целия квартал или село, да се почувстват отново като една общност.

„Просто това е нещо уникално и впечатлява всеки външен човек, когато види за какво чудо става въпрос и най-вече, че това си им идва отвътре на хората, каза още кметът. Не го правим ние, общината, ние помагаме, но основно хората го искат и правят. Не го ли искат хората, насила нещо не може да се направи“, категоричен е Апостолов.

„Направихме много неща, но има още много да направим за съхраняването и популяризирането на културно-историческото наследство в общината, за да стане тя още по-привлекателна“, коментира общинският кмет. А на въпроса – какво са за него Симитли и общината, отговорът му е лаконичен: „Всичко, община Симитли е моят живот“.

Емил Михайлов/struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене