Connect with us

Анализи и Коментари

Сашка Васева пред “ШОУ”: Ванга ме хвърли в лапите на звярa

Published

on

Певицата Сашка Васева преобърна представите за себе си. Тя излиза с много чист образ от „ВИП брадър“ и от най-мразената светска личност се превърна в любимка на хората. Дупнишката Мадона, както я наричат, е готова да се върне обратно на музикалния небосклон и използва трибуната на риалити формата за начало на това нейно желание. Пред репортер на „ШОУ“ Сашка отвори душата си за най-емоционалното си интервю до момента и избра именно нашата медия да сподели ужасяваща случка от миналото си, която е отключила клаустрофобията й. Ето какво сподели изпълнителката на „Левовете в марки“ ексклузивно за читателите на нашата медия.

– Саше, видя ли с какъв положителен имидж излезе от „ВИП брадър“? Напразно се кахъреше, че хората ще те намразят…

– Последният ден от престоя ми в Къщата беше много тежък и накрая не ми издържаха нервите и се разплаках. Това се случи, след мисията, в която разговаряхме с фенове по телефона. Няколко човека ми казаха, че много ям. Оказа се обаче, че това не е основната линия, по която съм се развивала. На всяка крачка хората ми казват, че ме обичат. Установих, че много жени ме подкрепят. Преди беше различно – цялата аудитория преди беше от мъже. Те виждаха в мен нещо, което не съм, а не певицата. Докато сега жени ми казват, че коренно са си променили мнението към мен. Аз бях себе си, но хората не ме познаваха и не знаеха, че съм добър човек.

– Винаги ли си била такава душица или през годините се прекърши? Защо хората не са видели досега тази твоя страна?

– Имаше години, в които исках славата на всяка цена и съм си позволявала да говоря нелепи неща. Било е заради славата, а не защото аз съм такава. Животът ме пречупи, направи ме по-смирена и по-кротка. Загубих брат си, който почина за 15 дни в ИСУЛ на 36 години. Тогава разбрах, че животът не е само смях и купони. Преди една година пък загубих майка ми и това ме направи много по-смирена. Разбрах, че има неща, срещу които не можеш да скачаш, безсилен си. Някога си мислех, че съм войн на светлината. И водех битки. Ходех в парламента, пресрещнах във фоайето Симеон Сакскобургготски и към днешна дата искам да му се извиня. Тогава имах едно интервю при Албена Вулева и се изказах непочтително към него. В крайна сметка той ни е Цар от Господ и трябва българският народ да го уважава. Неговият народ не малко е допринесъл за българската държава.  И след като споменах Албена Вулева, искам да кажа, че тя е силно духовен човек. Преди да вляза във „ВИП брадър“ ми направи едни гривни от истински камъни със специално предназначение да игнорират отрицателната енергия. Хората наистина не знаят, че тя е духовен човек. Нося ги тези гривни, не винаги на ръката, но някъде до мен. Те балансираха енергията и определено мога да кажа, че моите съквартиранти ме обичаха. Леко минах, направо минах метър (смее се) .

– Изключително много внимаваше в поведението си заради децата ти. Те доволни ли са от теб? 

– Определено са доволни и ми казаха, че съм се представила достойно. Това ми беше целта – моите деца да не се срамуват от мен  „ВИП брадър“ не е ПР кампания, а показва истината за виповете. Ако имах недостатъци, той нямаше да ме пожали и да не ги покаже. Най-големият ми грях се оказа, че имам добър апетит.

– Грях ли е човек да обича да си похапва?!

– За мен, да имаш добър апетит, значи че си в добро здраве. Щом ти се яде – не се бой, добре си! Не наричам себе си чревоугодник, защото това е грях. Аз просто имам добър апетит.

– Защо преди години се получи така, че медиите те намразиха и те изкараха каква ли не?

– Това е въпросът, на който не мога да отговоря. Иска ми се да разбера… Много години съм си задавала въпроса: „Защо един или друг журналист, с който сме седнали на маса и си говорим, изведнъж ме намразва“. Или пък ми изваждат някоя цветиста дума в заглавие, която извадена от контекста звучи нелепо. И това навява на хората, че аз не съм добре със себе си. Години наред се изгражда имидж, който не отговаря на мен самата. Но нямам обяснение защо съм предизвикала отрицателна енергия към журналистите. Сега нещата се обърнаха. Всички медии ме имат за положителен герой. Радвам се, че най-отрицателната ми черта е моят апетит.  Нова телевизия и „Биг брадър‘ видяха в мен това, което очакваха. Оправдаха се очакванията им. Явно знаеха, че имам потенциал. Благодаря им, че показаха истинската Сашка Васева. „Биг брадър“ направи всичко възможно за моя душевен комфорт вътре. Аз съм с фобия от затворени пространства, но те направиха всичко възможно да се чувствам много добре. За мен беше прекрасно преживяване, чувствах се като в СПА център.

– Би ли се включила отново, ако те поканят?

– Винаги! Моето сърце е в Нова телевизия вече. Във всеки един формат на медията бих се включила. Установих, че са лоялни и вдигнаха летвата с последния си сезон. Не се вадеха сензации от ниските страсти, а от по-духовни аспекти. Показаха, че може да се прави рейтинг с по-тематични неща, на духовен аспект.

– Сега остана да възродиш кариерата си като преди години…

– В момента имам много слава, но не мога да я изям. При мен всичко е през призмата на яденето (смее се) Трябва да правя песни! Сега искам да запиша народна песен и след това чалга. Искам да покажа на хората, че мога да пея. Не мога да спра да пея и всяка секунда го правя. И съквартирантите ме обикнаха, защото им пеех. Любимата им песен е „Зайди, зайди“ и сега ще я направя с хубав аранжимент. След това мечтая да направя един проект с някои от топ изпълнителите в чалгата. Харесвам Анелия, Константин, Азис и т.н. По съвет на Тото искам да е с човек от моя жанр. Той каза, че е правил дует с Алисия, но феновете им са различни и не са имали ефект.

– Наистина ли мъжът ти не вярва в завръщането ти на сцената и той ли е главната причина да тънеш в забвение?

– Той не ме е спирал, но всеки път ми подрязваше крилата. Даже и сега, аз съм толкова заредена да правя нови проекти, а той ми вика: „Недей, няма смисъл“. Защо да няма смисъл?! Искам да пея до последния си дъх на тази земя. Всеки втори човек на улицата ми казва, че си е отворил сърцето за мен. От мен се иска да направя песен, за да завладея сърцата им.

Устатата Албена Вулева бе неин поддръжник по време на формата

– Подлагана ли си на физически или психологически тормоз от страна на твоя мъж?

– Бягам от агресията! В семейството си обаче не съм имала агресия. Мъжът ми е много интелигентен и не съм имала проблеми от такова естество. Имам случай, който не съм разказала, защото не искам да наранявам децата си. Някога, преди да стана известна, на 28 години, преживях една агресия. Преживях нещо фрапантно, което  остави последици в мен и тогава получих клаустрофобия  на база на това, че бях затворена в банята на един хотел.

– Разкажи ни малко за какво точно говориш…

– Тъкмо се бях върнала от Италия, където работех като певица с Димитър Йосифов. Тяхната италианска телевизия ми предложи кариера. Било е писано да стана известна някъде. Аз отказах и се върнах, заради носталгията ми по България. Дойдох си с една обида, тъй като бяхме три български певици и три италианки, пеехме на техните събори. Там се отнасяха с пренебрежение към нас, защото сме българки. Избягах от там и ме беше хванала някаква депресия, непрекъснато плачех. Реших да отида при Ванга, заминах за Петрич и си ангажирах хотел. Беше много трудно да влезеш при нея. Питах рецепционистката кой може да ме уреди да влезна при Ванга. Тя извика един мъж, който я познаваше. Отведе ме и минах преди всички. Ванга ми каза: „Нема ти нищо, ке станеш певица“. Всичко ми каза. За паметта на Ванга не искам да говоря, но тя е знаела какво ще ми се случи малко по-късно, но не ме предупреди. Бог да я прости. За някои е светица, за други не. Направо ме хвърли в лапите на звяра. Отидох с този човек в хотела и нататък няма да разказвам…  За мен остана травма това нещо и получих фобия от затворени пространства. Заради тази фобия не мога да отида в Америка, където ме чакат емигрантите и много искат да ме видят, защото обичат първите изпълнители. Хората щяха да видят, че съм добър човек още преди пет години, когато ме каниха пак от „ВИП брадър“, но заради тази фобия не се осмелявах. Благодарение на предаването хората разбраха каква съм и че в продължение на години са имали погрешна представа за моята личност. 30 години вече аз съм с фобия и не мога да преодолея нещото, което съм преживяла затворена в хотелската стая. Една позната ми каза, че има много добър хомеопат в България, който ти дава три дози хомеопатични продукти и спира да те е страх от затворени пространства. Ще го направя и отивам в Америка (смее се).

– Докато беше в Къщата се появи информация, че си забила 20-годишен любовник и често си търсила млади лъвчета…

– Да бе, направо се шашнах. Кога успях?! Няма никакъв шанс. Абсурд! Това е смешно. Но това са от този род публикации, които граничат с развинтената фантазия. Сега понеже съм известна и някой се е чудил какво ще ми трябва и се сетил за агънца, лъвчета или там както ги наричат. Решили са, че от това имам нужда. Това са сензации и хората не им вярват, защото ме опознаха. Каквато и лъжа да се напише вече за мен, хората ще знаят коя е истинската Сашка.  Нещото, от което имам нужда и без което не мога, са децата. И в Къщата единствено съм страдала от липсата им. Ако бяха при мен можеха да ме оставят там да живея. Много усилия ми костваше, когато дъщеря ми дойде и влезе в Къщата при една от последните ни мисии. Благодаря на „Биг брадър“, че й даде тази възможност – да види Къщата, да пипне всички звезди. Много съм доволна, че влязох. Няма да лежа на тази слава, ще дам всичко от себе си да правя нова продукция. Искам хората да знаят, че искам да работя и да започват да ме канят на участия. Нищо друго не мога да правя така добре, както да пея.

Интервю на Красимир Красимиров

Blitz.bg

коментара

Анализи и Коментари

Повалена от К-19 здравна шефка в Благоевград разказа за нов страховит феномен

Published

on

Ковид-19 стана разпознаваем, симптомите при възрастните и младите са различни, чака ни тежък месец ноември заради сместването с грипа

Повалена от К-19 здравна шефка в Благоевград разказа за нов страховит феномен - 0

Д-р Цветанка Иванова-Даскалова е началник на микробиологичната лаборатория в МБАЛ – Благоевград.  Завършила е Медицинска академия през 1988 г.

През 2002 г. придобива специалност по микробиология, а през 2009 г. по вирусология. Д-р Даскалова е единственият вирусолог от София до Кулата. Съпругът й д-р Венцислав  Даскалов е общопрактикуващ лекар в АУБ – Благоевград.

Ето какво разкрива за лекарката в интервю за struma.bg.

– Д-р Иванова, след 7 месеца пандемия повече ли знаят лекарите за Ковид-19?

– Ковид-19 вече е разпознаваем както за лекарите, така и за хората. Наскоро една учителка сподели, че първият симптом, който е имала, е загуба на обоняние и по това се ориентирала, че е заразена.

При по-възрастните хора като първи симптом се проявява умора, а при някои – и силно главоболие. В много случаи не откриваме вируса в носоглътката и пробите са отрицателни, защото е отишъл направо в белия дроб и е предизвикал пневмония.

Прави ми впечатление, че при по-млади пациенти, които са положителни за коронавирус, най-честите симптоми са загуба на обоняние, на вкус, на апетит и лека уморяемост, поради което не могат да ходят на фитнес и да вдигат тежести.

Може да имат, но може и да нямат леко повишена температура, но нямат хрема, нямат кашлица. Затова при тях заболяването преминава дори незабелязано и не им прави впечатление, но без да разберат, заразяват възрастните. Така мина и вълната през лятото, първо се заразиха младите и прехвърлиха заболяването към по-възрастните си близки.

В момента върви една вълна, в която има и млади, и възрастни заразени.

Говореше се, че в училищата ще е много страшно. Не е страшно, защото сигурно много от децата са преболедували, но са го прекарали „на крак“, без да разберат през лятото. Всъщност няма много болни деца, но има много болни учители, което значи, че в класовете има инфектирани безсимптомни ученици, които заразяват.

– Нали първоначално се твърдеше, че децата не могат да заразяват?

– Явно се оказва, че могат. Това са неща, които научаваме в движение. Счита се, че всички деца могат да имат висок вирусен товар, но не проявяват заболяване.

Могат да са заразени, безсимптомни и да предават вируса, но самите те да не боледуват. Така е в детските градини – учителките са болни, а повечето деца са здрави и като ги изследваме, не са положителни.

При малките деца типичен симптом е разстройството. Среща се и при възрастните хора – леки болки в стомаха, присвиване и разстройство, това е много характерно. Това е много характерен симптом при коронавируса, който се предава през устата чрез замърсени ръце.

Вирусът се обвива в слюнка, успява да преодолее солната киселина на стомаха и влиза от червата, където се захваща за АС 2 рецепторите и отива в стомаха. Такива рецептори ги има и в белия дроб, сърцето, така че вирусът навсякъде може да се закачи и отделящите се токсини предизвикват тези болествотворни процеси.

– Вие имате и личен опит. Как протече при Вас коронаинфекцията?

– При мен сигурно е било заразяване, въпреки че съм спазвала всички мерки – маски, шлемове, ръкавици, престилки, дезинфекция. Имаше един период, в който сама взимах секретите и обработвах много хора. Явно тогава е станало заразяването.

При мен протече с главоболие, с мускулни болки, обоняние и вкус имах, но без апетит, и една необяснима нервност, който впоследствие разбрах, че е от вируса. Накрая вдигнах температура от 37.4 градуса, която за мен е висока, и щях да припадна в лабораторията.

Отдадох го на умората, на изтощението, на това, че работех от сутрин до вечер. Направих PCR тест, който беше отрицателен, но ренгенографското изследване показа, че съм с пневмония. Започнах комплексно лечение, стоях си вкъщи, възстанових се.

Когато се върнах на работа, си направих бърз тест, който показа наличие на антитела за коронавирус. PCR-ът беше отрицателен, защото вече вирусът не беше в носоглътката, а в белите дробове.

– Но PCR-ът беше отрицателен, така ли?

– Да, двата PCR-а бяха отрицателни и това ме заблуждаваше през цялото време, че може би не съм болна от Ковид-19, а от друг вирус. Днес излезе информация, че вече има повторно заразени – 20 са в света, които, общо взето, протичат безсимптомно. Установяват ги по време на пътувания, когато се правят проби на границите.

– Нали експертите очакваха преболедувалите да имат антителата и клетъчен имунитет?

– Най-вероятно антителата не са първа линия на защита, а клетъчният имунитет. От Световната здравна организация считат, че не се очаква „стаден“ имунитет, тъй като хора, които са били болни, се заразяват повторно.

Значи не може да очакваме, че ако 80% от населението преболедува, ще направи колективен имунитет – това си е просто една пандемия. Така че трябва да се пазим и тези, които сме преболедували, като продължаваме да спазваме трите „Д“ – дистанция, дезинфекция и дисциплина.

– Каква е картината в Благоевградска област?

– В последната седмица имаме доста заболели освен тези, които са в Ковид отделенията. Във вътрешно отделение на МБАЛ – Благоевград са 13 човека, в инфекциозно – 18, в интензивното са 3-ма. Двама или трима са в „Уши, нос, гърло“, което е второ Ковид отделение, но за съмнителни пациенти, чиито резултати се изчакват, и ако са положителни, ги преместват. Има няколко пациенти и в ковидни стаи на тубдиспансера.

Последните дни има увеличение на броя заразени, които започнаха да пълзят от 12, 15, 17 само в тази лаборатория, отделно са частните, а вчера бяха 28 човека. От тях 4 са от вътрешно отделение, т.е. с повторни проби или новопостъпили, които са с пневмонии и са съмнителни. Другите 24 човека бяха изпратени с направления от РЗИ – с оплаквания и симптоми.

Има и хора, които се страхуват и заради една настинка тичат да се изследват. Вчера сме изработили 106 проби, от които 28, т.е. 1/4, бяха заразени.

– Лекарите се опасяват, че се очаква сливане между коранавируса и сезонните вируси. Как ще се разграничават при сходна симптоматика?

– Абсолютно е сходна, единствената разлика е, че грипният вирус – инфлуенсата, има взривно начало. От 3-4 ч. до 24 ч. е инкубационният период. Сваля те рязко едно неразположение, при което един човек в добро здраве вечерта вдига 39-40 градуса температура, което е много характерно за грипа.

Другите симптоми са мускулни болки, адинамия, отпадналост, безапетитие, повече ти се лежи, които са общи за респираторните заболявания. Заразата става по въздушно-капков път чрез кихащи, кашлящи хора, докато при коронавируса предаването става повече чрез замърсени ръце и повърхност, така че дезинфекцията е много важна. Като ще носим маски за коронавируса, ще се пазим и от грипния.

– За маските има две мнения – „за“ и „против“, Вашето какво е?

– Моето мнение е да се носят и сменяват маски. Да не забравяме, че през зимата ще почнат да се палят печки и въздухът става замърсен от дима. Да не говорим, че улиците миришат на бенин и изгорели газове от автомобили. Затова с маските ще бъдем по-защитени. В Бразилия са установили, че тази година боледувалите от грип са били 2,5 пъти по-малко сравнение с предходната точно заради това, че са носили маски заради Ковид-19.

– Подобна констатация направи и председателят на Сдружението на личните лекари в България, но по отношение на другите инфекциозни болести, които са спаднали 10 пъти.

– Да, заради маските. Дали ще ходим цял живот с маски, не е ясно, но тази година ще е така. Маските трябва да се сменяват по-често, защото при дишането в предната част се натрупват много патогени.

Виждам много хора с някакви шити маски, които не са изпрани. Най-добре е да се използват еднократни маски, с които можеш да изкараш 2-3 ч., след което я сменяваш. Ако са платнени маските, се перат и дезинфекцират с ютия. Има и по-хубави маски с филтри, но не всеки може да си позволи.

– Каква е профилактиката на грипа?

– За грипа поне имаме ваксини. „Инфлувак” бе пусната през септември на пазара в 80 000 бройки, които се изкупиха за няколко дни. Сега предстои да пуснат „Ваксигрип”, която  е четиривалентна и покрива двата типа вируса от тип „А“ и два от тип „Б“. Хубаво е да се ваксинират определени групи хора – такива с хронични заболявания,  с компрометиран имунитет, бременни жени.

Малки деца не се ваксинират, въпреки че за „Ваксигрип” пише, че може да се използва за деца над 6 месеца, но майките не смеят. Здравите млади хора може да не се ваксинират, тъй като те ще се справят, така както се справят с Ковид-19. Добрата новина е, че клиничната лаборатория на болницата вече разполага с тестове за комбинирано изследване – на коронавирус и грип от тип „А“ и „Б“. Ние сме в готовност да ги приложим, като цената е 120 лв.

При издаване на направление от РЗИ тестването за коронавирус е безплатно и ако се поиска комбинирано изследване, той ще заплати 60 лв. само за теста за грип.

Отделно от това разполагаме с тестове за други респираторни патогени, които причиняват остри респираторни заболявания. Панелът е за вируси и бактерии, които причиняват парагрип, различен от Ковид-19. Имаме и тестове за половопреносими заболявания.

Отделно ще имаме и бързи тестове за грипен вирус „А“ и „Б“, които са много хубави и за годините станаха добър диагностичен метод. Предполагам, че ще има и такъв бърз тест и  за коронавирус, който ще се взима пак от носоглътката.

Той ще става готов за около половин час, ще бъде много точен и по-евтин – ще струва около 10 лв. Но PCR-ът си остава „златният стандарт“, защото по молекулярен метод се намират молекули, гени, ензими на вируса. Ще разполагаме и с такива тестове, но засега няма грипен вирус. Очакваме през ноември да бъде тежко.

– Как можем да засилим имунната си система?

– Добре е да се взимат превантивно витамини, но от определени групи. Витамин „Д“ е много важен – може да се вдима на капки и на таблетки. Цинк, селен, мелатонин.

Имуностимулантите не се препоръчителни заради цитокиновата буря, която се причинява при коронавируса, когато имунната система е хиперстимулирана. Идеята е да се потисне възпалителният процес. Можем да използваме ехинацея, пчелно млечице, майчина кърма, комбинирани препарати, които са за подкрепа на имунната система, а не за стимулиране.

Blitz.bg

коментара

Continue Reading

Анализи и Коментари

Доц. Андрей Чорбанов: Расте съпротивата на обществата срещу мерки без реална заплаха

Published

on

Затварянето по домове и мазета е абсурдно и ни вкарва в порочен кръг, твърди имунологът

Изключително се повишава съпротивата на обществата срещу въвеждането на мерки, без зад тях да стоят някакви реалности като заплаха. Хората сами виждат, че около тях няма масово болни, няма масово умиращи хора. Политиците в момента предпочитат в по-умерена форма да се опитват да въздействат върху поведението на хората.

Това каза в предаването “Неделя 150” имунологът от Българската академия на науките доц. д-р Андрей Чорбанов, който анализира тенденциите в разпространението на Covid-19.

„Управляващите като че ли се убедиха, че факторът със заплахите не работи, факторът със стряскането на хората по-скоро прави една изключително силна поляризация, която може да доведе до много-много неблагоприятен ефект. Може би 10-15% от хората буквално навлязоха в параноя, къде оправдана, къде не.“

Виждаме, че никъде няма главоломна тенденция с бясно увеличаване на случаите, навсякъде има леки синусоиди, изтъкна още имунологът.

Статистиката може да се разглежда по много начини. Различни групи от хора правят дивиденти от различните статистики, което може да звучи объркващо.

Все още не е ясно на масовия участник в такава статистика дали положителните проби, които се увеличават напоследък, са взети на случаен принцип или са били изследвани всички контактни на други хора, които също са контактни. Това дава възможност за манипулиране на статистиката, подчерта Андрей Чорбанов. Ако се прави на случаен принцип, статистиката би била по-обективна, смята той.

Все още не наблюдаваме увеличаване на смъртността, тя се крепи в едни стойности, отбеляза имунологът, като определи това като положително. Ударната смъртност през пролетта в много държави е засегнала най-уязвимите групи, а сега боледуват доста по-здрави и доста по-млади хора и това е причината смъртността да не се увеличава, обясни доц. Чорбанов. „Най-уязвимите хора починаха в доста събрано време пролетта.“

Броят на положителните се увеличава, но държавите вече са много по-организирани, а хората, които се занимават с вируса – много по-опитни.

„Вирусът няма да премине, докато не се срещне с всички потенциални свои гостоприемници и хора, които могат да бъдат позитивни. Ще има, разбира се, голяма група хора, които никога няма да бъдат позитивни“, коментира доц. Андрей Чорбанов пред БНР.

Дори да имаме работеща и проверена ваксина, тя няма как да бъде произведена наведнъж за цялото население, за да покрие всички потенциални жертви на този вирус, допълни той.

Според доц. Чорбанов администрацията най-накрая е успяла да проумее, че е „хубаво да се вслуша в гласа на хората, които само това работят и само от това разбират“.

Ясно е, че вирусът не се предава на открито, че се предава в колективни, които са страшно близо заедно, интимно заедно – например футболен отбор или едно семейство, отбеляза Андрей Чорбанов. Той определи мерките за затваряне по домовете като абсурдни, защото забавят, но не спират разпространението на заразата.

„Ако се затворим отново по домовете и мазетата отново, без да се срещаме с други хора, ние ще намалим бройките до разпространение само в най-близките хора от семействата. В момента, в който тези мерки спрат, а те няма как да продължат дълго, отново ще се върнем в същата ситуация. Това е един порочен кръг, в който ние постоянно влизаме и излизаме, разбирайки, че това няма да ни помогне.“

Доц. Андрей Чорбанов припомни, че все още в световен мащаб все още има дебат дали хората умират „с“ или „от“ коронавируса, а у нас масово се записва „от“. Понятието „болен“ е доста по-различно от „позитивен“, посочи още доц. Чорбанов.

„Запазете повече нормалност, защото и след вирусната инфекция трябва да останем хора“, апелира ръководителят на Департамент „Имунология“ в БАН.

offnews.bg

коментара

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2020
П В С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ