Ден на Мароко в Белица

Наричат Мароко „Перлата на Африка“. Страната, съхранила стотици занаяти, които ще бъдат представени в Белица. Хората от община Белица ще имат възможност да се докоснат до уникалната култура на кралство Мароко. 400 квадратни метра в туристическия информационен център, разположен в сградата на историческия музей ще представят традиционни марокански занаятчийски продукти.

Жителите на общината ще открият майстори на дървени и сребърни изделия. Модно дефиле на марокански женски традиционни костюми ще бъде представено от красиви момичета. Ще бъде предложена мароканска кухня, от която всеки ще има възможност да опита. Акцент на събитието е традиционната мароканска чайна церемония от мента. Ще бъдат изложени и местни специалитети от традиционната кухня на община Белица. Събитието ще бъде открито от Илхан Кючюк – евродепутат от групата на Алианса на либералите и демократите за Европа в ЕП , кметът на община Белица Радослав Ревански и Посланикът на Кралство Мароко в България Н.Пр. Закия Ел Мидауи.

„Нашата цел е освен да представим мароканската култура в Белица, по този начин да отдадем почит и на българската култура и нейните традиции. Искаме българите и мароканците да се опознаят по-добре за да могат да работят заедно. Вярвам, че това представяне на Мароко ще е много интересно за хората “ , сподели кметът на община Белица Радослав Ревански. „Като кмет на община Белица, разположена сред уникалната природа на Югозападна България, на своеобразен кръстопът между три планини Рила, Пирин и Родопите, намирам , че мароканският и българският народ са запазили автентичността си и са представители на позитивни, устремени в доброто бъдеще хора.

/trud.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене