Проф. Рачев каза докога продължава октомврийското лято и кога ще има рязко застудяване ВИДЕО

Той напомни, че от следващата седмица топлофикациите имат право да пуснат парното при определени среднодневни температури

„Продължава октомврийското лято. 4,5° над нормата сме за октомври до този момент“, обяви климатологът проф. Георги Рачев.

Той напомни, че от следващата седмица топлофикациите имат право да пуснат парното при определени среднодневни температури и уточни, че няма опасност парното да бъде пуснато.

„В неделя следобед за кратко ще нахлуе студен фронт със свеж въздух от Северно море, който ще премине през Балканския полуостров. В София се очаква вятър със скорост до около 50 км/ч. От 25-26 градуса в неделя по обяд максималните температури в понеделник ще се понижат до 18-19 градуса“, съобщи проф. Рачев.

Той предупреди, че в понеделник трябва да се облечем по-топло, защото ще има и вятър, който ще засилва усещането за студ.

Сутринта след рязкото еднодневно застудяване обаче във вторник максималните температури ще са ниски и по високите квартали на София, както и в полетата на Северозапад може да се наложи да поизстържете стъклата на колите от скреж, предупреди климатологът. През деня от вторник отново ще се стопли.

И от вторник отново ще е топло – максималните температури пак ще са над 23°.

От 16 октомври евентуално ще започне бавно понижение на температурите и въпреки това ще останат по-високи от средните за сезона, сочи по-дългосрочната прогноза.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене