Петричкият Ескобар влезе в лудница

Наркобаронът Огнян Атанасов се лекува в лудница! Известният с прякора си петричкия Ескобар е постъпил в столичната психиатрична клиника на 4-и км „Св. Наум“, разкриха пред „България Днес“ негови приближени. От години Атанасов се оплаква от влошено здраве, като първо го закъса с краката и се придвижваше на делата в инвалидна количка. Според данни от медицинската му документация петричкият Ескобар имал проблеми с вените на краката.<br>В последно време соченият за наркобос се оплаквал от черепно-мозъчна травма, атрофия на мозъка, получавал инсулти. Заради болежките взимал успокоителни и антидепресанти, към които развил зависимост. Започнали да го гонят тревожност и други психични разстройства. Затова не му оставало друго, освен да влезе за лечение.<br>За състоянието на Огнян Атанасов е назначена съдебномедицинска експертиза, която е потвърдила, че той е невменяем, посочи пред вестника адвокатката му Паулина Китанова. Предвид информацията, че състоянието му не позволява да участва в процес, през май т.г. спецсъдът спрял делото срещу петричкия Ескобар за наркобанда за срок от една година.
Според обвинението Атанасов движел група за наркоразпространение, в която участвали Янко Янков, Ивайло Симеонов, Петър Митев, Ангел Трайков, Марин Яръмов, Антон Ханджийски, Валентин Петров и Васил Кръстев. Преди година първите трима са сключили споразумения с прокуратурата и са се признали за виновни, като са отнесли глоби от по 19 бона и минимални наказания. Янков си уредил 6 месеца зад решетките, а Симеонов и Митев – по 2 години и 3 месеца.<br>Междувременно Окръжният съд в Благоевград също спря делото срещу родния Ескобар, като там той отговаря за пране на пари. В процеса бяха разпитани 24-ма свидетели и изслушани вещите лица, но преди пледоариите производството бе спряно за срок от 6 месеца. Магистратите взеха предвид мнението на експертите, че състоянието на Атанасов не му позволява да участва в дела.
Огнян Атанасов бе закопчан през април 2011 г. на магистралата край Благоевград на връщане от МВР болница и в присъствието на адвоката му Тома Гунчев бе привлечен като обвиняем за пране на 100 хил. лв. от дрога. Година по-рано той бе арестуван и обвинен за тартор на групата за наркоразпространение. При спецоперацията в къщата му бяха открити 55 хиляди евро, 4500 долара, злато и 300 г амфетамини, а от домовете на подчинените му бяха иззети 1 кг кокаин, 900 г хероин, 7000 долара и близо 300 000 евро.Огнян Атанасов изкара дълго време в следствената килия, където се разболя и впоследствие бе пуснат под домашен арест. Лекарите бяха категорични, че страдал и от паркинсон, имал и нарушения на речта и паметта. Зад решетките българският Ескобар се промени до неузнаваемост, отслабна драстично и зрението му се влоши. Наркоделото срещу петричката наркобригада се гледаше в спецсъда, но заради болен съдебен заседател бе прекратено и изпратено в спецсъда.

Магистратите се надяват да подновят съдебното преследване срещу родния Ескобар и да извадят делата от фризера веднага щом той оздравее. По закон невменяем не може да носи наказателна отговорност и да бъде съден. Не е ясно и как експертите обясняват в кои моменти Огнян Атанасов разбира постъпките си и може да отговаря за тях.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене