Откриване на изложба „Християнски реликви от фонда на Регионален исторически музей – Благоевград”.

В залите на Регионален исторически музей беше открита изложба „Християнски реликви от фонда на Регионален исторически музей – Благоевград”.

Muzei_BL

Изложбата е посветена на 170-годишнината от изграждането на църквата „Въведение Богородично” в Благоевград и 120-годишнината от учредяването на Неврокопска митрополия. Тя показва църковни реликви, съхранявани във фонда на Регионален исторически музей – Благоевград. Особено място в изложбата заема дърворезбената пластика, която е част от иконостаса на старата църква в Джумая. Представеният кръст от венчилка на иконостас е с високи художествени достойнства. Интерес представляват материалите, подарени на църквата „Въведение Богородично” от руска църковна делегация, идваща от Света гора през 1864 г. Сред най-ценните материали, показани в изложбата са части от църковното одеяние на първият Неврокопски митрополит Иларион. В изложбата може да се види още богата църковна утвар и богослужебна книжнина от епохата на Възраждането. Представени са и икони от домашния християнски бит.

Пръв по-очертан израз на стремежа и желанието за духовно обновление сред българите в град Джумая (Благоевград) е молбата им от 1834 год. до Дупнишкия кадия да издаде разрешение и ферман за нова църква под претекст, че старата е разрушена. Строежът на църквата започва през 1840 г. и продължава четири години. През 1844 г. е тържествено осветена. В изграждането на храма се включва цялото християнско население на  града. В архитектурен план църквата  „Въведение Богородично”трикорабна псевдобазилика. Архитектурното й изграждане не се различава общите тенденции християнското култово строителство през периода, тъй като османската власт не разрешава на дреги религии да строят храмове с високи кубета и високи камбанарии. Изографисването се извършва на няколко етапа през 1882 г. и 1888-1889 г. от майстори от Банската и Самоковската художествени школи. Иконостасът е изработен по подобие на този в църквата на Рилския манастир от самоковски и дебърски  резбари.  През 1894 г. със султански берат е учредена Неврокопската  митрополия. Пръв български митрополит на  Неврокопска епархия е Иларион, избран и ръкоположен на 24 април 1894 г.   В това време тя е съставена от три духовни околия: Неврокопска, Мехомийска и Джумайска. По-късно се присъединяват Петричка и Светиврачка. В периода 1928-1951 г. митрополията няколко пъти сменя седалището си от Неврокоп в Горна Джумая. През 1951 г., когато е утвърден нов Устав на Българската православна църква Неврокопската епархия получава своето седалище в Благоевград.След митрополит  Иларион Неврокопски  митрополити са Сава Попов, Козма, Герасим, Макарий, Борис,  Пимен, Натанаил и Серафим.

Muzei_BL-03

Muzei_BL-01

Muzei_BL-02

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене