В Банско бе учредена Организация за управление на Туристически район Рила – Пирин

По инициатива на кмета на община Банско, Георги Икономов, в Банско се проведе учредителна среща на Организация за управление на туристически район Рила – Пирин. Съгласно Закона за туризма, България е разделена на девет района. Целта на подобно райониране е обединяване на усилията и сътрудничеството между общините и неправителствените туристически асоциации в посока формиране на общ регионален туристически продукт и съответно реализиране на обща маркетингова и рекламна стратегия.
На учредителната среща, освен домакинът – община Банско, присъстваха представители на общините Сапарева баня, Гоце Делчев, Костенец, Белица, Петрич, Хаджидимово, Дупница, Кресна, Сандански, Разлог, Гърмeн и Якоруда. Неправителствените организации, станали съучредители на новата организация, са Съюза на туристическия бизнес в гр. Банско, както и СНЦ „Долината на Места“. Очаква се Съюза на хотелиерите в курорта Боровец също да се присъедини, както и общините Благоевград и Самоков.
Присъствалите взеха решение лицето, което да представлява Учредителния комитет пред Министерството на туризма при внасянето на учредителните документи, да бъде домакинът Георги Икономов. Той ще представлява организацията до нейното учредяване. След което Общото й събрание, на своето първо заседание ще определи свое ръководство и председател. Съгласно законовите изисквания седалище ще бъде областния град Благоевград, а първоначално финансиране на тези регионални туристически организации ще подсигури Министерство на финансите като бенефициент по европейски проект в тази сфера.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене