Без категория

УСПЕХ в НУ „Яне Сандански” град Разлог

последни от апарата 004Вече трета година продължава работата на учители и ученици от НУ „Яне Сандански” град Разлог по проект УСПЕХ по програма „Да направим училището привлекателно за младите хора“. В училището се провеждат разнообразни извънкласни и извънучилищни дейности. Групите са съобразени с интересите и възможностите на учениците, с добрата материално-техническа база на училището. Освен основните цели: осмисляне на свободно време на ученика, ангажиране по естествен начин на въображението, придобиване на допълнителни знания, умения и компетентности, ние си поставяме и още една – интегрирането на учениците от ромски произход и намаляване на риска от отпадането им от училище.

ученици -разлог

Първата година в училището бяха организирани шест различни  групи по извънкласна и извънучилищна дейност /ИИД/, които са поле за изява на желания, умения и сръчности: секция „Да успяваме заедно” с ръководител Райна  Лачинова,клуб „Приказен свят” с ръководител Мария Василева, секция „Славееви гласове” с ръководител Катя Механджиева, клуб „Театрално изкуство” с ръководител Митка Маджарска, клуб „Млад приложник” с ръководител Мариана  Джингарова, секция „Изработване на презентации и клипчета” с ръководител Мариана Борисова.

ученици-разлог1

Окуражени от интереса на учениците, от позитивното отношение на родителите към дейностите и успехите на децата, ние решихме да продължим своята работа по проекта. През втората година бяха организирани три нови ИИД – секция „Еко-раница” и  клубовете ”История на моя град” и „От класната стая до сайта на училището”.

ученици-Разлог

Родителите и децата приеха с ентусиазъм идеята за сформиране секция „Еко раница”. Необходимо бе  да се подобри мотивацията на малките участници, да се съдейства за опознаване красотата и богатството на родната природа и възпитаване чувство на лична отговорност и активна гражданска позиция по отношение опазване на природата. Работата на секцията продължи и през 2013-2014 учебна година.

ученици-Разлог

Клуб „Театрално изкуство” започна работа, за да помогне да се усъвършенства  артистичния талант на участниците и да  научат повече  за театъра.Започнаха с куклен театър,сами изработиха декорите, куклите, подбраха музиката. Работата продължи с интересни занимания по ритмика, пластика, сценично поведение, техники за запаметяване, постановка на гласа и дикция.

Работата върху тематична област „Дигитални компетенции” е свързана с дейността на клуб „От класната стая до сайта на училището”. Интересът на учениците е свързан с необходимостта от използване дигитални устройства и мултимедийни технологии, с извличане, оценяване, съхранение, създаване, представяне и обмен на информация, със специфичните знания и умения за работа с новите технологии.

Целите на клуба са създаване на интерактивна среда, която позволява свобода на избора и на изявата на всеки ученик; изграждане на умения за работа с приложните програми Paint, Word, PowerPoint, PhotoStory; комуникационни умения в среда на активно екипно сътрудничество. Изборът на теми и планиране на проекти и мероприятия са съобразени с интересите на  учениците, с добре оборудвания компютърен кабинет в училище.

Дейността на клуб „Млад приложник”  започна от първата проектна година. Първата група на клуба бяха ученици от IVклас. Следващата година, ученици от първи клас, а през тази учебна година – ученици от втори клас. През този период на работа учениците от клуба получиха знания и умения за творческа изява, научиха се да проявяват разбиране към традициите и обичаите, които носят натрупания художествен опит от хилядолетия. Членовете на клуба бяха още продължители и разпространители на народното изкуство. У тях се формира естетически вкус, благодарение на който развиваха своето въображение и внесоха свои елементи в изработените от тях предмети.

Като цяло тяхната работа бе свързана с българските традиции и обичаи. По-голямата част от часовете през този период бяха свързани с моделиране. Много горди и възхитени са всички от работата на учениците, участващи в клуб „Млад приложник”, които  работят с ентусиазъм и много се радват на продуктите на своя труд.

Tрета година в училището работи  секция „Да успяваме заедно”. С голямо желание децата се включват в една от най-важните области – здравословен начин на живот. Чрез излети, походи, екскурзии и спортни състезания участниците в секцията спортуват, закаляват се и формират любов към природата. Най-желани сред учениците са  темите, свързани с  пързалките, походите до близки местности, свързани с незабравими игри и пикници, излетите в Пирин планина за опознаване на дивата природа. Незабравимо впечатление  остави екскурзията до Благоевград, Походите в Пирин планина, са  свързани с големи емоции. Там учениците откриха гнездо на орел, огромен мравуняк и следи и бърлога на мечка. Тези екскурзии допринесоха за създаване на интерес към защитените животни и птици. Спортните състезания, организирани  в секцията,  излъчват  най-добрите спортисти на групата и донасят  награди и грамоти на заслужилите. Постигнатите резултати са свързани не само с разнообразяване на училищния живот, но и с възпитание на определен вид култура – екологична. Затова винаги след всички излети децата почистват природата. Нашите възпитаници придобиват желание за изява и ентусиазъм при провеждането на мероприятията, а най-дълбоки остават емоционалните преживявания при общуването с природата и нейните обитатели.

Учениците от клуб „Приказен свят” с голямо желание работиха  двегодини по проект „Успех“.  Децата проучваха и намираха приказки, четяха ги и ги обсъждаха. Наблегнаха на семейните ценности, залегнали в  битовите приказки.  Клубът изпълни поставените си задачи като засилване познавателните интереси на децата към многообразието от приказки от български и чуждестранни автори, подобряване на четивната техника,  създаване на естетически вкус към истински ценните неща и оформяне на правилна ценностна система у малкия ученик.

Работата по проекта продължи през третата година в нов клуб  „Здравословно хранене и физическа активност”.  Целта на работата на клуба бе да се запознаят учениците с начините за здравословно хранене,  с храните, полезни и жизнено необходими за нашето здраве и всичко това съчетано с физическа активност и спорт.  Редувахме приготвяне на здравословни храни  с излети сред природата. Посетихме заведения за обществено хранене, проследихме пътя на млякото в мандра „Велес”- гр. Разлог, вкусихме от гозбите на нашите баби в къща  „Дешка”- с. Горно Драглище.

Сформирането на секция „Славееви гласове” даде възможност на децата да развиват своя певчески талант С желание учениците идваха в свободното си време, за да разучат песен или танц, стараеха се да бъдат артистични.

Тази учебна година по-голяма част от клубовете продължиха дейността си. Сформираха се нови, за да задоволят интересите и потребностите на най-малките и най-големите участници в проекта. От тази година в училището бе сформиран още един клуб – „В страната на вежливите”.  В него се включиха най-малките ученици. Целта на работата в клуба е превенция на агресивното поведение в училище. Чрез игра, приказки, разговори, празници, екипна работа малките първокласници учат азбуката на вежливостта.

Участниците в клуб ”История на моя град” са включили различни дейности, които ги доближават до историята и културата на Разлог. Така в процеса на работа учениците се запознават с нея. Беше изработен албум, в който с много старание и желание написаха мисли, стихове исторически справки, които сами са издирили. В къща” Дешка” децата точиха баница, тъкаха на разбой, изработиха пушета и играха хора. Посетиха и една от най-старите църкви у нас  – в с. Добърско.

В секция ”История на моя род” ние изучавахме нашите традиции, празници, значение на имената, художествените занаяти, историите на нашите родове, а всеки направи и свое родословно дърво.

Представителните изяви на клубовете и секциите се превърнаха във вълнуващи празници за учениците, защото те показваха чрез презентации, театрални представления, изложби и концерти всичко научено, преживяно и създадено от тях. Родителите и гостите бяха възхитени от постиженията на своите деца и високо оценяваха извършеното от тях.

Ние сме убедени, че трите години на работа по проекта ще съдействат за интелектуалното  и личностно развитие на нашите ученици, ще ги научи да бъдат отговорни за собственото си развитие и бъдеще.
Неформалното общуване между учител, ученици и родители  в процеса на извънкласните и извънучилищни дейности може да окаже положително влияние върху взаимоотношенията им, да повиши мотивацията за учебна дейност у нашите ученици.

От екипа по проект „УСПЕХ” в НУ „Яне Сандански” гр. Разлог

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене