Банско отбеляза с концерт Международният ден на хората с увреждания

С празничен концерт, посветен на Международния ден на хората с увреждания – 3 декември, Банско почете хората в неравностойно положение.
Самодейните състави към читалище „Димитър Благоев” – гр. Добринище и гост-изпълнителя Боряна Карпузова, създадоха истински празник в препълнения салон на читалище „Никола Вапцаров” в зимния курорт. Гост на събитието беше кметът на общината Георги Икономов и българския актьор Калин Сърменов. В своя поздрав към присъстващите градоначалникът изтъкна важността от обществен диалог за проблемите на хората с увреждания, както и нуждата ударението да бъде върху човека, неговата индивидуалност и лично достойнство, а не върху увреждането му.
„Въпреки че с усилията си държавни и неправителствени организации бавно, но необратимо променят негостоприемната социална среда, обществото ни все още дължи много на хората с увреждания. Дължим подкрепа и на родителите на деца с увреждания, решили да дадат на тези деца шанса да растат в семейна среда. Поздравявам всички социални работници за самоотвержения им труд. Пожелавам им здраве, силен дух и вяра в мисията, която изпълняват” заяви от сцената Икономов.
По време на събитието бяха връчени грамоти за принос към хората с увреждания в четири категории. За социален партньор на 2017 г. бяха обявени училищата НУ „Св. Паисий Хилендарски” и СУ „Неофит Рилски”, ОДЗ „Здравец” и Сдружение „Избор”. За работодател на 2017 г. бе отличен ресторантьора Лазар Дурчов, който успешно наема лица в неравностойно положение. За дарител на 2017 г. бе обявена неправителствената организация “Sunflower”, създадена от постоянно живеещи в Банско английски граждани. Тази общност постоянно подкрепя хората в неравностойно положение, като в момента с техни средства се оборудва зала в Дневен център „Здравец” – гр. Банско.
Във фоайето на читалището Заведенията за социални услуги организираха благотворителен базар. Изделия, изработени от лицата, потребители на социални услуги, се продаваха от тях самите в подкрепа на малката Мартина от Банско.

През 1992 година Генералната асамблея на ООН обявява 3-ти декември за Международен ден на хората с увреждания. Неговата цел е да мотивира политиците и институциите да предприемат по-ефективни действия, с които да се гарантира достъпът до общата архитектурна среда на хората с увреждания; достъп до общообразователната система, до общия пазар на труда, до информация и до процесите на изработване и вземане на политически решения, които имат отношение към тях.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене