Испанци луднаха по БГ бира и кренвирши, доставяни им от 2-ма братя от с. Слащен

Мирослав Сандев от с. Слащен, брат му Джамал и съпругите им са най-известната българска фамилия в квартал „Роча Пеа” на испанския град Памплона – столицата на Навара, наричана още Страната на баските. Четиримата държат българския магазин за хранителни стоки в квартала, известен не само на нашенци, но и на испанците като „Магазина на Миро“. В него има само българска стока, която мъжете доставят от складове в Мадрид. Най-оборотните храни тук са сиренето, вафлите, лютеницата и луканките. Клиентите са предимно българи, и то предимно от Гоцеделчевския край, които са и най-голямата емигрантска група в Памплона. Напоследък в „Магазина на Миро” все по-често обаче влизат и испанците. Местните купуват доста неща от българския магазин, но неизменно пъхат в кошницата и по няколко български бири плюс кило кренвирши за мезе.

Освен че в „Магазина на Миро” всеки гастарбайтер може да напълни хладилника си с традиционните български продукти, има възможност да си купи и пресни банички – майстори ги съпругата на Миро, красивата Неслана Спахиева. Само преди месец двамата станаха родители на прекрасно момченце, което кръстиха Дани, но въпреки грижите по бебчето Неслана не пропуска да извърти някоя и друга баница, защото вече си има постоянни клиенти.

Ако пък много случайно на някой българин му се прияде нещо, което липсва в магазина, собствениците му го доставят още на следващия ден. През последните дни такива извънредни поръчки валят за българско зеле, защото от испанското не може да се прави кисело зеле.

Слащенецът Мирослав Сандев пристига в Испания преди 10 години и първоначално се занимава с поставяне на алуминиева дограма. Постепенно основен бизнес на него и брат му обаче става продажбата на автобуси. За да се занимават и жените с нещо, преди 7 г. двамата братя наемат помещение – бивш магазин за обувки, вадят лиценз и всякакви разрешителни и отварят БГ магазина.

„Общо събирането на документите ни отне 8 месеца – спомня си Мирослав. – Заслужаваше си обаче, защото с испанците се работи много леко. Идват ти например на проверка от някоя тяхна контролна институция, ако нещо не им хареса, дават предписание и срок от 15 дни да го изпълниш, след две седмици отново идват да проверят, но го правят много спокойно и културно, направо е удоволствие да контактуваш с тях. Трябва да е нещо много драстично, за да ти затворят магазина”.

Освен този на Миро в Памплона има още 5-6 български магазина за хранителни стоки. Другият доста популярен е на Албена от Кочериново. Нейният е в съседния квартал „Ансоайн”. И тук атракцията са домашните банички, които собственичката на магазина прави в събота и неделя и ги предлага на българите с айрян и боза.

„От няколко месеца в Памплона се очертава нова мода – на българските хлебарници”, разказа Мирослав Сандев. По негови наблюдения в столицата на Навара има вече 15 такива. Повечето от тях и досега са били хлебарници, но испанците масово продават на българи бизнеса си за по 20 000-30 000 евро, защото знаят, че нашенците са работни и няма да разочароват утвърдената вече клиентела.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене