АРХЕОЛОГИЧЕСКИ МУЗЕЙ – САНДАНСКИ СКОРО С НОВА ИЗЛОЖБЕНА ЗАЛА И ИНТЕРАКТИВНА ЕКСПОЗИЦИЯ

От 4 декември, музеят временно ще затвори врати, поради започналия ремонт на втората изложбена зала. Реконструкцията на залата и новата временна експозиция ще превърнат музея в модерно средище на познанието за историята на община Сандански.
През 2015г. по проект „ Зората на християнството“, реализиран от Община Сандански бе извършена цялостна реконструкция на сградата на музея. Според зададените дейности, ремонтът на втора експозиционна зала е планиран за следващ етап, който се изпълнява в момента.
Фондовете на музея съдържат хиляди експонати от праисторията до средновековието, но до настоящия момент, те са познати само на кръг от тесни специалисти. Младият екип специалисти в музея са се заели да променят това.
На първия етаж на музея, жителите и гостите на града ще могат да видят животът в Партикополис през раннохристиянската епоха. Епископ Йоан, строителят на базиликата, чрез интерактивно представяне, ще разкаже на посетителите за строителите на града, новата християнска религия и живота на гражданите.
На втория етаж са обособени две самостоятелни пространства, където ще бъдат експонирани артефакти от праисторията до средновековието. Гостите на музея ще се потопят в ежедневието на древните жители на града, ще се насладят на прекрасните статуи на езическите богове и ще разберат как е протичала търговията в античния Партикополис.
Екипът на музея е подготвил още много изненади за посетителите. Защо градът е бил наричан курорта на римските ветерани и други интересни факти ще научите след официалното откриване през януари 2018 година.
„ Археологическият музей дълги години беше длъжник на жителите и гостите на гр. Сандански. Наблягаше се на археологическите проучвания, а се забравяше музейната, популяризаторската и образователната дейност на музея. Надяваме се, с новата временна експозиция и прилагането на образователни програми да успеем да променим това. За нас е важно, не само да покажем бита на древните жители, но и да помогнем на всеки посетител да интерпретира експонатите, чрез своя личен опит и да провокираме любопитство за повече знания. Целта ни е да дадем цялостен и атрактивен отговор на въпроса, най- често задаван от посетителите: Защо трябва да ме интересува това?
С подкрепата на Община Сандански се надяваме да разрешим и друг дълго неглижиран проблем – опазването на движимите културни ценности от фондовете на музея.“ – сподели директорът на музея Антон Ковачев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене