„Българската история“ оживя пред учениците от Долно Дряново

Сдружение „Българска история“ изнесе открит урок по родолюбие пред ученици и учители от училището в гърменското село Долно Дряново.

По време на гостуването си вчера представителите на „Българска история“ прожектираха пред учениците няколко епизода от новата документална поредица „Българско военно чудо“, която се състои от 10 късометражни филма, които пресъздават 10-те от най-големите постижения на армията ни в периода на Следосвобожденска България и са част от съвместната образователна инициатива и на сдружението ЗАД „Армеец“.

Освен преминалата при голям интерес среща и полезна дискусия с учениците от Долно Дряново, двамата  водещи-Иван и Марио, раздадоха и десетки автографи на малчуганите, които след срещата дълго време не ги пуснаха да си тръгнат, искайки да се докоснат до тях, да си поговорят и да получат автограф за спомен. Забележителните и интересни за учениците  срещи, които вчера се осъществиха в училището в Долно Дряново и в Първо ОУ-Гоце Делчев, бяха със съдействието на учителя Рахим Арнаудов.

Вчера екипът на сдружение „Българска история“ бе гост и на учениците от Първо ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Гоце Делчев. По атрактивен начин Иван Кънчев и Марио Мишев представиха пред учениците от гоцеделчевското училище два документални филма за Сръбско-българската и Междусъюзническата война, свързани пряко и с Неврокопския край.

Гостите от сдружението бяха очаровани от факта, че за повечето ученици историята се оказа любимият им предмет.

„Интересът на децата към срещата не е изненада за нас, защото ние не сме за първи път тук и винаги виждаме един типичен интерес особено към следосвобожденската история. Те знаят, че Гоцеделчевският край е част от тези важни исторически процеси, въпреки че ще изучават материала в по-горните  класове“, сподели възхищението си Марио Мишев.

От създаването си до днес Сдружение „Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности епизоди от близкото и далечното минало.

/ИНФОМРЕЖА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене