Невъзпитани шофьори „превзеха” Благоевград

krastovishte_14polkkrugovo09Благоевградските шофьори вече свикнаха да се съобразяват с правилата за движение и се държат все по-адекватно на пътя. За сметка на това с настъпването на есента в града пристигат шофьори от цялата страна, за които съoбразяването с пътната обстановка е непонятно. Шофьорите са предимно младежи – най-често студенти.

Ако през летния сезон не можеше да се види нито един автомобилен номер с регистрация, различна от „Е”, то сега ако се огледате ще видите такива много коли с хасковска, бургаска, софийска и други регистрации.

Често водачите от други градове се държат агресивно към пешеходците, нахвърлят се с реплики и обиди и недоумяват защо трябва да спират на пешеходната пътека и да пропускат преминаващите по нея с предимство.

В навечерието на първия учебен ден обаче излиза и друг проблем, коментира Михаил Попов от Фондация „Безопасни улици”. Оказва се, че децата знаят правилата за движение, но родителите им са тези, които допускат сериозни нарушения. „Минете покрай едно училище или детска градина. Родителите спират където сварят, за да свалят децата, дори и когато наблизо има място за паркиране. В повечето случаи те са с колан на шофьорската седалка, а децата им подскачат прави до тях. Така родителите дават лош пример, докато ние правим кампании, за да научим децата”, допълни Попов.

Според него единственото решение на проблема е засилен контрол около учебните и детски заведения от страна на КАТ и Общинска полиция.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене