Проф. Емил Ботев: Нормална е отчетената сеизмична активност в Рилската сеизмична зона

земетресение

Нормална е отчетената сеизмична активност в Рилската сеизмична зона. Това каза проф. Емил Ботев, ръководител на Сеизмологичния институт на БАН.
От един месец в Рилската сеизмична зона имаме 4 – 5 земетресения и с това меридионално продължение от север към Самоков, отбелязваме, че има относителна активизация на микро земетресения, с магнитуд под 3 степен. Те не представляват опасност за хората, но все пак това е реална активизация в сравнение с територията на цялата страна.
По думите на Ботев, тази активност е обичайна. „През 1987 – 1988 г., в продължение на 3 години, имахме в няколко хиляди земетресения Южно-рилската част – край Благоевград и Банско. Най-силното от тях беше с магнитуд 3,9 по скалата на Рихтер, отново без никакво въздействие за района и околностите”. Според проф. Ботев, измерените измествания на земната повърхност от всички посоки на Рила не са значими. „ Те стигат до 2-3 мм годишно. На фона на измерените в Гърция – 30 – 35 мм, или за катастрофалните земетресения в Чили и Япония, където достигат 85 – 95 мм годишно, нашите 2 – 3 мм говорят за едно изключително бавно натрупване на напрежение и една много ниска повторяемост на силни земетресения”, каза още проф. Ботев.
„Като имаме предвид, че в началото на миналия век около 1901 г. е имало едно силно  разрушително земетресение с магнитуд 7,8, то считаме, че поне за този район, ще са необходими поне 1 000 години за да се натрупа достатъчно напрежение за катастрофално и плашещо хората земетресение”. Т.е. макар и на фона на едномесечната сеизмична активност, която виждаме в Централно-рилска и Севрно-рилска сеизмична зона, тя е нормална за нашата страна, където такива земетресения стават около хиляда годишно”, обясни проф. Емил Ботев.

focus-radio

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене