Кметски наместник подаде оставка! Забъркал голяма каша, измъкване няма

Осъдиха кметския наместник на селата Пелатиково и Длъхчево Сабляр в община Невестино Илия Манчев. Кюстендилският районен съд изправи на подсъдимата скамейка управника заради издадени удостоверения за наследници, в които се съдържат неверни обстоятелства. Според закона селските кметове издават удостоверенията за наследници въз основа на регистрите, които се съхраняват във всяко кметство. В един ден – на 29 февруари 2016 година, той издал 4 удостоверения с напълно невярно съдържание. В едно удостоверение вместо 38 наследници в официалния документ са записани само четирима.

Ощетените, оставени де факто без наследство, подали жалба в прокуратурата и започнало разследване. В други удостоверения за наследници кметът посочил, че фигурират само двама от трима души, във втория документ посочил 3-ма, при фигуриращи 11, а в последното удостоверение вместо петима наследници, са посочени само трима.

Кметският наместник, който се води и специалист по гражданска регистрация и административно обслужване, обяснил, че бил записал така, тъй като само тези наследници познавал.

С решение на Кюстендилския районен съд Илия Манчев ще изтърпи условно наказание лишаване от свобода за срок от три месеца, изпълнението на което да бъде отложено с изпитателен срок от три години. Щетите от престъплението са възстановени. Сторените по делото разноски за изготвената съдебно-графическа експертиза в досъдебното производство в размер на 86,36 лева Манчев трябва да плати по сметка на Районното управление на МВР в Кюстендил.

По-лекото наказание на селския първенец е заради поисканото от него споразумение с прокуратурата, което бе одобрено и от съда.

През пролетта за подобни провинения бе осъден и Никола Велчев, кмет на село Рашка Гращица. Той се размина с тригодишна условна присъда заради издадени 6 удостоверения за наследници. Всички неистински удостоверения за наследници кметът е издал на една и съща дата – 22.07.2016 година, открили разследващите, а най-фрапантен е случаят с удостоверението, при което вместо 39 наследници в официалния документ е вписан само един от внуците.

Веднага след като подписа споразумение с прокуратурата, Никола Велчев поиска да бъде освободен от кметския пост и подаде заявление до Общинската избирателна комисия.

ГЕРГАНА ИВАНОВА/struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене