Втори двоен „цар“ короноваха в Коларово на празника на виното и лозята

Виртуозният тамбурджия на ансамбъл „Подгорие“ и на творческите му наследници от мъжката фолклорна група „Комитска песен“ и женската „Коларките“ към местното читалище „Яне Сандански“, Георги Коколичев спечели приза „Цар на виното“.

Това се случи в село Коларово на празника Трифон Зарезан.

Неговото 23 издание събра край лицензираната ракиджийница „Сиромашка радост“ мало и голямо от селото и останалите села на Подгорието, общинския център град Петрич и гости от София, Копривщица, Видин и Велико Търново.

„Пак си имаме двоен цар“ – възкликна председателят на Организационния комитет Андон Велчев. Той припомни факта, че през 2018 година Георги Коколичев триумфира и като „Цар на ракията“, а през 2017 Борис Анзов едновременно спечели и двете корони.

С двойно препечена гроздовица, известният коларовски майстор строител Стоил Ръжданов грабна короната „Цар на ракията“.

„Царете“ и техните „царедворци“ – подгласници бяха удостоени с почетни грамоти и бяха наградени с практични лозарски комплекти.

Всеки от двамата „царе“ беше увенчан и с корона от лозови пръчки, царски жезъл и скиптър от кратуна, майсторски изработени от историка с ярък фолклорен профил Димитър Тренчев.

Той и секретарят на местното читалище „Яне Сандански“ Евгени Гоцков бяха водещи на празника, а и пресъздадоха прадядовския обичай по зарязването на лозето.

Преди това енорийският свещеник на село Коларово протойерей Павел Милушев отслужи водосвет и благослови със здраве и плодородие коларовските стопани.
Известната зурнаджийска група „Подгорски ритми“ на музикалния маестро Мичо от село Яворница даде тон и ритъм на празника, който беше подплатен от организаторите и с безплатна скара, вино и ракия.

„Но не виното и ракията, нито пък скарата, а силата на традицията ни събират тука толкова години“, обобщено резюмира разковничето на притегателната сила на празника Николина Великова от Организационния комитет на XXIII празник Трифон Зарезан в село Коларово.

сн.фолкпрес Илия Левков

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене