Михаил Константинов: Групата на БСП ще остане единна, защото сриване на парламента значи парламентарни избори

Михаил Константинов

Михаил Константинов – математик, в интервю за предаването „Здравей, България” на Нова телевизия

Водещ: Професор Михаил Константинов е при нас. Драма с кворума на парламента май няма да има, поне Борисов…
Михаил Константинов: Не. Аз очаквам много як кворум този път. Всички имат интерес да има кворум, така че кворум ще има.
Водещ: А тези опасения спрямо „Атака”, че ще се опитат да си отмъстят заради готовността на БСП и ДПС да му дадат имунитета.
Михаил Константинов: Не. То сега би било пълна безсмислица, след като всички казаха, че ще подкрепят сваляне на имунитета, „Атака” би останала в тотална изолация. Така че те правят известен изпреварващ ход и правилно от тактическа гледна точка отиват на работа.
Водещ: Променят ли се силите по някакъв начин? И заради трусовете в ляво, може ли парламентарната група на БСП да започне по различен начин да гласува за кворума или АБВ дори да спечели привърженици там няма…?
Михаил Константинов: Категорично не. Групата на БСП ще остане единна, защото едно сриване на парламента значи парламентарни избори, а пък АБВ не са готови за парламентарни избори. Те може би не са готови и за европейски, но там може би горе-долу могат да се оправят.
Водещ: Трябва им време.
Михаил Константинов: Естествено, трябват им структури за тази работа.
Водеща: Движението по „Цар Освободител” е пуснато. Много, много полиция, протестиращи не виждам. Загледах се в кадрите на живо. Освен, че е пребоядисана тази ограда, тези заграждения, които отделят хората от работещите вътре в Народното събрание, гледам че има и доста полиция. И отново има вицове „Полицаите излязоха на протест”.
Михаил Константинов: Или пък търсят протестиращите. В тази си форма протестът свърши, но това не значи, че не може по друг повод да се възпламени отново, там нещата са деликатни.
Водещ: Темата за зависимостите в политиката. Вчера беше поставен въпрос от Първанов, дъвчем тази тема цяла сутрин, по отношение ръководството на БСП.
Михаил Константинов: Господин Първанов би трябвало най-издълбоко да познава тази тема. Той е бил дълго време председател на партията. След това докато беше президент 10 години той беше практическият шеф. Хайде, ако не тези 10 години целите, но първите няколко. Това не е тайна, което ще кажа. Като се е казало в коридорите на „Позитано” шефът идва или шефът каза еди какво си, се разбира Първанов. Така че за много от висшето ръководство на БСП шефът си е Първанов.
Водеща: Ако е така, защо БСП не избраха Първанов за председател на партията на последния конгрес?
Михаил Константинов: Тогава той се отказа в последния момент, защото разбра, че няма да има подкрепа.
Водеща: Защото видя, че няма подкрепа, но резултатите бяха такива.
Михаил Константинов: Другият много мощен рефлекс е да се следва сегашното ръководство, за да не се напуска стадото. Така че в момента се сблъскват две много мощни тенденции. Подкрепата, традиционната подкрепа за действащото ръководство и от друга страна уважението към един безспорен авторитет, какъвто е господин Първанов, господин Калфин също. Освен това виждате много силни фигури има в момента застанали в АБВ. Такива фигури, които просто, може да не ги харесваме, но не можем да отчетем, че са силни.
Водещ: Пак си мисля за огромната група на негласуващите, тези които казват нямаме избор, нямаме за кого да гласуваме. Стана ли при всички партии факт, че служат на някакви други, задкулисни, неясни интереси, а не на избирателите си? Провалиха ли се всички в това?
Михаил Константинов: Всички е трудно да се каже, защото тези, които не са били във властта не е ясно на кого служат, но в момента, в който се докоснат до властта се сблъскват с едни други неща. Между впрочем да се говори и да се мисли, че само в България има задкулисни зависимости е смешно. Навсякъде ги има. Но някак си по-старите демократи са успели това явление, не да го ликвидират, то е невъзможно, но някак си да го канализират. При нас всичко все още ври и кипи, някак си прекалено силно е желанието за бързо забогатяване и придобиване на ресурс с влизането във властта. Някак си неприлично бързо се забогатява и се експлоатира властта по лош начин. Трябва да имат малко мярка нашите политици. Аз го казах малко грубо много преди – трябва да се краде по-малко. Не да не се краде, значи няма такава структура световна, където да не се краде. Но трябва да се краде по-малко. Достатъчно е беден народът, за да се краде толкова, това е мародерство.
Водещ: Защо този път няма лидер, няма харизматичен човек, който да привлече отвратените от всички и от всичко до момента, имате ли обяснение? Кадри ли няма, какво?
Михаил Константинов: Просто ми е тъжно, че е така, наистина. Аз като говоря за лидер си имам предвид едни други лидери, да не дава Господ, които ще дойдат.
Водещ: Например какво?
Михаил Константинов: Тези, които са нестандартни от гледна точка на сегашната политическа система, каквито сме виждали в миналото. В Германия сме виждали лидери, в други държави. И те идват след такива тежки кризи, които са кризи не само и толкова на икономиката, колкото криза на срива на ценности, на разрушения статут, на огромното разочарование, липсата на справедливост. Това докарва лошите лидери, тези страшните, наречени фюрери.
Водеща: Да използвам момента, че сте тук и продължавам да гледам огромното количество полиция, която наистина е струпана пред Народното събрание. Отцепен е буквално целият периметър и явно са се готвили са по-сериозен протест или за нещо друго – протест почти няма. Да използвам случая, че сте тук. Участвате в онзи съвет, който ще изкове или вече е изкован Изборният кодекс?
Михаил Константинов: Да. Даже днес има два часа заседание.
Водеща: Какво ще е различното в сравнение с предишните избори?
Михаил Константинов: Първо, сега казвам нещата, за които много хора ми се сърдят, но надявам се, че вие няма да го направите. Старият кодекс е добър. Той отговаря на средноевропейското законодателство в тази тематика. Когато питам хората какво му е лошото на кодекса, общо-взето нищо лошо не чувам. Най-много да кажат няма мажоритарен елемент. В 75 на сто от европейските държави, членки на ЕС е точно толкова мажоритарният елемент, колкото в нашия кодекс. Това, което беше направено на първи етап, беше, че беше изработен нов вариант на кодекса, което е едно подобрено издание на стария.
Водеща: Т.е. нищо генерално не се променя и очакванията на хората, че ей сега вече ще се гласува честно, но какво означава точно нечестно гласуване?
Михаил Константинов: Честното и нечестното не зависи от закона.
Водеща: Разбира се.
Михаил Константинов: Все едно да обвините сега действащите закони, че…
Водеща: Риториката на хората, обаче които обясняват на публиката, че сега ще променят реалността и вече няма да има купуване на избори, и някой вярва.
Михаил Константинов: Не. Ще има, но не защото законът е лош. Напротив, законът е добър, има вече наказателна отговорност. Какво повече да има, да ги разстрелваме ли?
Водеща: И какво от това, че има наказателна отговорност?
Михаил Константинов: Нищо.
Водеща: Контролираният вот ще продължава ли да бъде лесно контролиран?
Михаил Константинов: Да, само че той няма голямо значение на парламентарни избори, а на европейски още по-малко.
Водеща: Мислите ли?
Водещ: За европейските избори защо никой няма абсолютно никакъв интерес, според вас? Това се възприема дали едни хора ще отидат там да получават там добра заплата или не? Никаква връзка няма с избирателите.
Водеща: Защо обаче няма значение контролираният вот, при условие че има ниска избирателна активност на евровота, поради причините, които изтъкна ток- що Виктор? И няма ли да натежи контролираният вот и тези, които срещу 30 лв. и сандвич, кебапче в автобус са готови да се качат, и знаме са готови да развяват?
Михаил Константинов: Нека да кажем числата какви са. Тук беше една известна кметица, успешна. Тя най-добре ги знае тези работи.
Водеща: На Перник, госпожа Янакиева.
Михаил Константинов: На Перник, да. Госпожа Янакиева, която прекрасно знае, че по някой път с 10 гласа може да обърнете кметския вот.
Водеща: На местния, да.
Михаил Константинов: Да. На парламентарни избори трябват 15 хиляди гласа за един депутат. На тези избори, които предстоят трябват 150 хиляди гласа за един евродепутат. Сега, ясно е кога купувате гласове. Масово и безскрупулно на местни избори. На парламентарните се купува, но там обръщат 1-2 депутати, което общо-взето няма значение.
Водеща: Има значение за намерението на БСП и ДПС да имат свое участие в Европарламента 50+1. Което за тях ще означава…
Михаил Константинов: Няма да купят 150 хиляди гласа, може да бъдете сигурни. Нещо повече, виждате че интересът наистина е сравнително малък на тези избори. Първо, хората…
Водещ: Защо въобще никой не се интересува?
Михаил Константинов: Самият избирател не иска да гласува за някакви хора, които ще получават едни високи заплати в Брюксел. А самите партии, единственият им интерес и основен интерес е първо, по-добро представяне пред фракциите, на които принадлежат. Ето защо ГЕРБ е припознат от ЕНП, защото има най-много евродепутати.
Водещ: Какво общо има с нашия живот това?
Михаил Константинов: Има, ние ставаме все по-бюрократична, европеизирана структура и решенията все повече взимат в Брюксел и в Страсбург, а не в националните парламенти. Така че има значение. Освен това партиите точно този път са се стегнали много, защото от резултата от евроизборите зависи дали ще има парламентарни избори по-късно, изобщо дали ще има предсрочни избори. В този смисъл нахъсването е по-голямо. Мога да ви дам малко числа. За първите евроизбори 2007 г., беше много лошо времето, валя пороен дъжд целия ден и гласуваха 2 милиона души. След което нараснаха с няколко стотинхиляди, пак не стигнаха 3 милиона. Така че аз от сега мога да ви кажа, очаквам около два милиона и половина да излязат да гласуват на 25 май, когато вероятно ще бъдат изборите, по-късно не може. Така че ние имаме много ясна времева рамка. И всеки, който иска предсрочни парламентарни избори трябва да знае, че процесът трябва да започне най-късно около 20 март по насрочването. Защото пък по Конституция са 60 дни. Значи като върнете от 25 назад, стигате 20-25 март.
Водещ: Последният път, когато ни гостувахте, говорихме че докато се случат всички тези спорове, катаклизми, състезания между личности, партии, всъщност изчезваме. И вчера един професор разчете данни, демографски и стигна до извода, че според него абсолютно необратимо изчезваме и няма никакъв шанс това да се промени. /…/ докато си говорим за всички подобни теми, паралелни мислейки си, че са важни.
Михаил Константинов: Стопяваме се и изчезваме – факт. Сега, дали процесът е необратим аз не знам, слава богу, бъдещето още не се е случило. То ще бъде такова, каквото ние го направим с нашите действия и бездействия. България е била и по-малка. Само в началото на миналия век сме били около 4 милиона души. Но какви 4 милиона? България е достигнала най-високият процент на мобилизация, всъщност вторият най-висок в цялата човешка история. Близо 1 милион мъже са били на фронта, при 4 милиона население.
Водещ: Какво означава това съпоставено с…?
Михаил Константинов: Значи огромен ентусиазъм на хората да действат за бъдещето на своята страна. Да се обедини България, да си реши националните цели.
Водещ: Откъде идва това?
Михаил Константинов: По-скоро защо се е загубило? По много причини. Историята е тъжно нещо. Не можем да казваме ако и какво би станало. Важното е, че били сме по-малко, не е страшна бройката. Страшно е друго. Страшно е разочарованието в момента, негативната тенденция и това, че все повече български граждани се раждат в среда и в семейства, където няма, образованието не е ценност, това е фаталното.
Водеща: Не бройката, а материалът.
Михаил Константинов: Материалът е кофти, казвам го директно. И то е лошо за тези хора, не по-малко е лошо, отколкото за нас, другите. Докато ние не накараме българите да се образоват, българските граждани, ясно е за кого говоря, нищо добро не ни чака. За да се образоват, те трябва да избягат от гетата. Няма друг начин. Училище в гетото е смъртоносно за децата там.
Водещ: Как да стане на практика?
Михаил Константинов: Циганските деца трябва да излязат от гетото. Това е. Циганските дечица трябва да излязат от циганските гета. Там нямат шанс. Как ще стане е друг въпрос. Това е интеграцията. /…/ да излязат от там. Но това означава да живеят на друго място, а как ще живеят? Виждате, затворен кръг се получава, за голямо съжаление.
Водеща: И същите тези хора, които са ниско образовани, пак казвам като си гледам парламента и си мисля за избори, лесно могат да бъдат обработвани и срещу ниски суми и малко храна да гласуват за човек, чието име дори не знаят.
Михаил Константинов: Аз ще продължа да говоря политически некоректно. Българските цигани са най-мотивираните гласоподаватели и хората, които най-добре знаят за какво гласуват. Те гласуват за 30 лв. или 50 лв. Това е ясно. Това са не знам колко кебапчета, не знам колко бири. За едни празни обещания, които не се изпълняват ли? Ние излиза, че сме по-тъпи. Аз отивам, гласувам, мен ме излъгват, а циганите си знаят 50 лв. и знаят за какво са го направили.
Водеща: И пак го лъжат.
Михаил Константинов: Него не са го излъгали. Напротив. Той отива за 50 лв. и ги взима, а мен ме лъжат, защото аз отивам да се направи нещо в тази държава, а то не се прави. Така че нека си ги кажем нещата директно и нека хората, от които зависи това нещо малко да се замислят.
Водещ: Идеите за задължително гласуване.
Водеща: На финал, за да можем да ви покажем на живо в 9 часа началото на заседанието.
Михаил Константинов: Аз нито съм раздвоен.Кой няма да се случи с това задължително гласуване, дори и да се въведе. А прогнозата ми е, че няма да се въведе, никой не го иска истински.
Водещ: Защо?
Михаил Константинов: Първо, защото това означава една промяна, която те не разбират нашите политици. Един път сме го правили в историята, 1919 г. Стамболийски го е правил. Ясно е защо. Партиите с твърди ядра не искат да им се размиват ядрата, а другите партии, според мен, на приказки говорят това задължително гласуване. Ето, например говори го НДСВ главно. Кои са НДСВ, има ли такава партия? Това е. Значи не задължителното гласуване ще ни оправи.
Водещ: Краткосрочната ви прогноза свързана с тезата, че ако има избори, нищо няма да променят?
Михаил Константинов: Напротив. Нещата може да се влошат. Вижте състоянието на Реформаторския блок. Нали това е надеждата на десницата – да има нещо като възродено СДС. Това ли е което виждаме? Значи те докато не се оправят за какво? ГЕРБ е стабилизиран, това е вярно, не е разбит. И имате един неясен Реформаторски блок. Това противостои на другата сила. Който иска в момента избори, какво иска? Да си отговорят сами хората, защо ние ще им даваме рецепти. Аз лично избори веднага не искам.
Водеща: Протестиращи малко на брой, полиция много на брой. Това е от лявата страна на булеварда, от отсрещната част срещу централния вход на парламента. Залата е празна, но виждахме, че идваха и депутати от всички парламентарно представени партии. Кворум ще има. Бойко Борисов преди малко заяви: Ще вляза, ще се регистрирам. Което означава, че останалите депутати от ГЕРБ ще го направят. Ще гледаме темата с имунитета на Волен Сидеров как ще бъде интерпретирана, изговорена.
Водещ: Дали наистина анблок ще си дадат имунитета каквито намерения са заявени.
Михаил Константинов: Нека да кажем нещо хубаво – да сме живи и здрави през тази година и да сме успешни доколкото можем, от нас зависи.
Водеща: Живи и здрави, наистина. Благодаря ви.

www.focus-news.net

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене