Най-малко седем жертви при наводнение край Атина

Пътищата се превърнаха в реки от кал, а хората останаха блокирани в домовете си

Най-малко седем души са загинали, а много други са в неизвестност, след като силни валежи наводниха три града в Гърция. Засегнатите населени места са Мандра, Неа Парамос и Мегара, които се намират в район западно от Атина, където са разположени много фабрики и складове.

Жертвите са петима мъже и две жени на възраст над 45 години. Пет от загиналите са били открити вътре или край домовете си, съобщават от гръцката пожарна служба. Други две тела са били намерени в крайбрежните области, посочиха от бреговата охрана.

 

Прогнозите за времето са лоши и властите са под тревога. Телевизионни кадри показват полузалети от кални реки камиони и автобуси.

Пътищата край Неа Перамос на 27 километра западно от столицата са непроходими заради реки от кал. Кметът Григорис Стамулис каза пред телевизия „Антена”, че на практика целият град е под вода. Той добави, че са в ход спасителни операции за хора, които са блокирани в колите и домовете си.

 

 

 

 

 

Гръцките телевизии излъчват кадри от хора, които бягат от наводненията или се катерят по балконите и покривите на домовете си. 12 души са били спасени от автобус, блокиран на мост. Властите вече са получили повече от 300 обаждания за помощ.

Гърция обяви извънредно положение на остров Сими във вторник след проливните дъждове, които предизвикаха наводнения. Разрушени са много домове, прекъснато е и електроснабдяването. Придошлите води са отнесли в морето и десетки автомобили. На острова са пристигнали подкрепления от пожарната и бреговата охрана, за да разчистват пътища и да изпомпват събралите се води.

/nova.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене