Започват Коледните пости

От днес започва Рождественският (Коледният) пост. Той е въведен в Църквата по-късно от Великия пост и е свързан с празника на Рождението на Спасителя.

Започва от 15 ноември и завършва на 24 декември. Постът е духовно и телесно въздържание с религиозно-нравствена цел. Още в Стария Завет има много наредби за поста. Всички старозаветни и новозаветни праведници са спазвали поста. Като най-велик и най-строг постник е известен Св. Йоан Кръстител.

В основата на поста е борбата с греха чрез духовно и телесно въздържание. Желаещите да постят трябва да се посъветват с опитен духовник, да му разкажат за духовното и физическото си състояние и да го помолят да благослови поста. Болните пък задължително трябва да се посъветват с лекар. Бременните жени също трябва да се отнасят много внимателно към постенето. Трябва да се знае, че на малолетните деца и пътешествениците, също както на болните и бременните жени се разрешава облекчен постен режим.

При телесния пост съществуват шест степени на строгост: всичко, освен месо (Месни заговезни);вкусване на риба; гореща храна с растително масло; гореща храна без мазнина; студена храна без мазнина и без топли напитки; пълно въздържане от храна. За спазване на по-строг пост в определени дни е необходимо благословението на свещеник. Според църковния Устав по време на пост се забранява блажна храна — месо и млечни продукти; само в някои постни дни се разрешава риба, а в дните на строг пост не се позволява не само риба, но и никаква гореща храна и храна, приготвена с растителна мазнина.

След деня в памет на Св. апостол Филип започва четиридесетдневният Рождественски пост, наричан често “Четиридесетница на апостол Филип”. През дните на поста преди Рождество Христово са празниците на много старозаветни пророци, предсказали раждането на Спасителя.

По своята строгост Рождественският пост отстъпва на Великия и Богородичния пост и не се различава от Петровия.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене