Кметът Камбитов: Има избран изпълнител за изграждане на депото край Благоевград

„Кобека„ ДЗЗД е избраната фирма-изпълнител за  изграждане на Регионалната система за управление на отпадъците в село Бучино. Това съобщи на пресконференция кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов. Той изрази надежда, че няма да има обжалване, което да забави процеса. „Знаете, имаше забавяне около 2 години, заради обжалване по ОВОС, след това имахме забавяне с ПУДООС. На този етап, ПУДООС ни отпуска около 17 млн., лева, остатъкът, ще бъде отпуснат с Постановление на министерски съвет, с решение на Министерство на финансите“, каза кметът Камбитов. Той поясни, че ако няма обжалване, се очаква до август 2018 година депото да бъде готово.

Кметът Камбитов съобщи, че Община Благоевград ще трябва да закрие сегашното депо за битови отпадъци край село Бучино до 31.12.2017 г.  „В момента водим преговори с общините Разлог и Сандански. Изпратил съм становище и до Министерство на финансите, защото ако приемем, че извозваме отпадъците в друго населено място, финансовият ресурс би бил непосилен за всички общини в Сдружението. Идеята е държавата да поеме поне част от финансирането.

Кметът Камбитов бе категоричен, че независимо от всичко, няма да допусне увеличение на таксата за битови отпадъци. „Аз няма да внасям предложение за увеличаване на такса смет. Това не е само наш проблем, а проблем на държавата. Касае и другите общини в сдружението – Симитли, Кочериново, Бобошево и Рила. Ако не помогне държавата, това означава общините да фалират”, каза още д-р Камбитов. Той сподели, че е оптимист и вярва, че ще се намери решение на проблема.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене