2 инсталации за обработка на отпадъци ще изграждат в Сандански

Министърът на околната среда и водите Нено Димов и кметът на Сандански Кирил Котев подписаха договор за проектиране и изграждане на две инсталации за обработка на отпадъци.

Едната ще е за компостиране на разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци, другата – за предварително третиране на смесено събрани битови отпадъци. Съоръженията ще обслужват общините от Регионалното сдружение за управление на отпадъците Сандански, Кресна и Струмяни, предаде БТА.

Общият размер на инвестицията е над 9,3 млн. лв. Безвъзмездната финансова помощ в размер на над 7 млн.лв. е осигурена от ОП „Околна среда 2014-2020“.

Министър Нено Димов посочи, че по тази процедура ще бъдат подписани общо 18 договора с регионални сдружения. Това са системи за преработване на отпадъците при тяхното депониране, така че от една страна да се намали обемът, който се депонира, а от друга страна да се оползотворява преработеният отпадък, поясни министърът. Той отбеляза, че със завършването на тези проекти България до голяма степен ще изпълни задълженията, които има в сферата на отпадъците.

Министър Димов коментира пред журналисти и протеста на гражданите на община Банско, който е с искане да се създаде втори кабинков лифт.

Трябва да се върви към някакъв вид окончателно решение на този проблем и търсенето на баланс между развитието на района и опазването на околната среда, коментира Димов. Според него към днешна дата този протест е съвсем основателен. Трябва да видим как да продължим напред, така че да решим проблем, който тлее с десетилетия, каза Нено Димов. По думите му, за да се стигне до втори лифт, първо трябва да бъде приет планът за управление на природен парк „Пирин“.

/24 часа

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене