Църквата отбелязва успение на Св. Йоан Рилски

Българската православна църква отбелязва успението на Св. Йоан Рилски. На 18 август, когато се чества смъртта на светията през 946 година, е и празник на Рилския манастир. На този ден на тържествената литургия в манастира събира хора не само от България, а от всички православни страни, които почитат паметта на Св. Йоан Рилски.

Богомолците разглеждат пещерата, в която е живял светецът и минават през тесен отвор – поверието е, че който успее да излезе на светло е праведен. Св. Йоан (Иван) Рилски е роден около 876 година. С живота и делата си оказва влияние върху целия православен свят през Средновековието. Живял е в години, когато християнската вяра бързо се разпространява в пределите на българската държава.

Св. Йоан Рилски е основател на Рилския манастир. Погребан в малката манастирска църква на Светата Рилска обител. Около 980 г. мощите му са пренесени в София и той е канонизиран. След освобождението византийско владичество цар Асен I ги пренася в столицата Търново през 1195 г.

Свети Иван Рилски, наричан още преподобни Иван Рилски Чудотворец, е обявен за общобългарски светец и небесен покровител на българския народ.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене