Без категория

НОВА МЕСТА: Комисар Костов стяга редиците на РУП – Гоце Делчев

благоевград

14,75 % е разкриваемостта на битовата престъпност в РУП –Гоце Делчев, посочи шефът на ОД на МВР – Благоевград комисар Георги Костов пред Комисията за обществен ред и сигурност към областната администрация

14,75 % е разкриваемостта на битовата престъпност в РУП –Гоце Делчев, посочи шефът на ОД на МВР – Благоевград комисар Георги Костов пред Комисията за обществен ред и сигурност към областната администрация. Заради най-слабите резултати – от 61 престъпления само 9 разкрити, те са получили предупреждение от Костов и той смята, че през следващото тримесечие резултатите им ще бъдат по-добри. 22% разкриваемост на битовата престъпност през първото тримесечие на годината отчитат от Областната полицейска дирекция на МВР в Благоевград. За същия период на миналата година разкриваемостта е 14,6%. „Имаме и по-добра разкриваемост на престъпленията спрямо 2013 година“, заяви директорът на ОД на МВР комисар Георги Костов. Пред областния управител Муса Палев и заместниците му Костадин Дурчов и Димитър Капитанов, както и пред зам. кметове и представители на общините, той обясни, че битовата престъпност е съвкупност от престъпни посегателства, насочени срещу личността и имуществото на гражданите. В нея се включват кражбите, посегателствата срещу МПС, грабежите, престъпленията, свързани с наркотици, и умишлените убийства.

В Петрич са регистрирани 90 заявителски материала, от тях 69 са престъпления, а разкритите престъпления са 19 или 17,39 %. В Сандански разкриваемостта на битовите престъпления е най-висока – 35,93%, като са извършени 64 престъпления, от тях са разкрити 23. В Първо РУП – Благоевград има регистрирани 97 престъпления, като разкриваемостта е 15, 46 %, във Второ РУП – 19,04%. Там са регистрирани 84 престъпления.

В Разлог постигнатата разкриваемост е 25,45%, като има регистрирани 32 престъпления, от тях са разкрити 13. В Банско – 29,54%, 44 престъпления, от които 13 разкрити, посочи комисар Костов. Мерките, които ОД на МВР в Благоевград е предприела срещу битовата престъпност, е създаване на нова по-гъвкава организация на патрулно – постовата дейност, която е ориентирана към присъствието на полицията там, където има нужда от нея. Също така са направени промени в оперативно -издирвателната дейност, като се върви към процедура за оборудване на всички автомобили с GPS. Костов се похвали, че през туристическия сезон в Банско няма нито една открадната кола, което е явление в страната.

Зам. кметът на Гоце Делчев Валери Сарандев посочи, че трябва да има взаимодействие между властите за справяне с битовата престъпност, защото се извършват много кражби и повреждане на общинско имущество, а има редица комисии, които могат да следят това. Като пример той посочи в Гоце Делчев екополицията, която има много добри резултати.

Губернаторът Палев е категоричен, че трябва да се осигури ефективна защита на населението. Комисията ще се събира на три месеца веднъж и ще се прави анализ на постигнатите резултати. Губернаторът Палев е категоричен, че трябва да се осигури ефективна защита на населението. Комисията ще се събира на три месеца веднъж и ще се прави анализ на постигнатите резултати.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене