Нов закон иска да махне марките минерална вода

В България има 144 доказани находища на минерални води, от които едва 13 се експлоатират. Този огромен природен национален ресурс може да направи страната ни богата, но вместо каузата да ни обединява, за пореден път тя ни разединява, става ясно от становища на експерти, цитирано от БТА.

Приетият на първо четене нов закон за храните в частта му за минералните води разбуни духовете и предизвика гневни спорове вътре в бранша, а и извън него.

Проблемът дойде основно от искането на вносителите на закона – Министерският съвет, търговските марки да бъдат заменени с името на извора. То срещна коренно различна оценка от страна на двете организации в сектора.

Всеки ще може да бутилира вода с неясен произход

От Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България (АПБНБ), в която членуват близо 70 на сто от фирмите в сектора, предложените промените ще заличат съществуващи марки и инвестиции във водния сектор и ще размият отговорността за качеството на продукта и опазването на ресурса. Появиха се съмнения, че всеки ще може да бутилира вода с неясен произход и да я пусне на пазара и едва ли не да се узакони продажбата на вода от чешмата.

Вносителите мотивират нововъведението с намаляване на административната тежест, но според своите опоненти те пропускат факта, че става въпрос за живота и здравето на хората, а не просто за някаква бюрократична пречка. „Ако стане така, че на пазара бъде пусната вода, която е заразена или нечиста, няма да е ясно нито кой я е произвел и доставил до магазина, нито кой е разрешил да се подреди по рафтовете“, заявяват несъгласните с това името на извора да отпадне.

Изрично изискване и основен принцип на европейската директива 2009/54/ЕС е „видът на водата и имената на изворите да определят търговското описание на бутилираните натурални минерални и изворни води, а не търговските брандове“, посочват в становището си от Съюзът на безалкохолната промишленост в България.

Законопроектът се подготвя от 2 години и е минал през две обществени обсъждания.

С така предложените промени в законопроекта се „връща опцията на едно находище да бутилират едновременно няколко концесионера“, алармират още от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България. „Не може да се върне нещо, което не си е отивало и няма как да си отиде“, отговориха им от другата секторна организация – СБПБ. „Нормалната и законова практика в България, откакто функционират находищата – в Горна Баня, Хисар, Велинград и др. – е те да се експлоатират от няколко производителя едновременно.

Европейската директива изобщо няма изискване за „едно находище – един концесионер“, въпреки уверенията на АПБНБ в обратното“, посочват в становището си от Съюза.

/btv

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене