85-годишнината на Китаро-мандолинния оркестър „Пирински звуци“ ще бъде отбелязана с тържествен концерт в Голямото концертно студио на Радио Благоевград

На 10 ноември 2017г. (петък), от 18.30 часа в Голямото концертно студио на Радио Благоевград  с тържествен концерт ще бъде отбелязана 85-тата годишнина на Представителния китаро-мандолинен оркестър „Пирински звуци“ към Народно читалище „Никола Вапцаров-1866“ – Благоевград. Ще бъде представен и документалният филм за диригента на оркестъра, композитора Петьо Кръстев „Завръщане в образа”. Филмът е на БНТ 2,  реализиран е от екип в състав: сценаристи – Румяна Ангелакова и Добрина Грачанлиева, оператор Димитър Балджиев, режисьор Румяна Ангелакова.

Концертът е под заглавието „Музика на струните“, традиционно за фестивала, който се организира няколко поредни години от Народно читалище „Никола Вапцаров-1866“ и Радио Благоевград. Във фестивала са участвали оркестри от страната, също и от съседните страни, но тъй като тази година Представителният китаро-мандолинен оркестър „Пирински звуци“ навършва 85 години от основаването си, „Музика на струните“ ще бъде посветен на него и неговата забележителна история.

Представителният китаро-мандолинен оркестър „Пирински звуци” към Народно читалище ”Никола Вапцаров-1866” Благоевград е основан през 1932г. в град Горна Джумая от група ентусиасти, любители на музиката с перо. Това са Асен Тасев, Таско Тасев, Владимир Левков, Минчо Тодоров, Моис Аврамов, Иван Дерменджиев, Борис Харизанов, Георги Джибрилов, Пенчо Пенков, Крум Гоцев и Перикъл Марков. Те наричат групата си „ Карбонари“ /преведено от италиански – въглищари /. Свирят за удоволствие към Въздържателното дружество в града и едва ли са предполагали, че слагат началото на един 85 годишен творчески път, изпълнен с много любов към струнната музика.

Малката група вече  е голям струнен оркестър, който  се представя на нашите и  световни музикални сцени и печели  многобройни  награди от конкурси и фестивали, радва публиката в страната и чужбина със своето изкуство. Специално за оркестъра произведения са писали Акад.Марин Големинов, Проф.Кирил Стефанов, Велислав Заимов и др. През 1982 г. по случай неговия 50 г. юбилей той е награден с орден „Св. св. Кирил и Методий“ – най-високото държавно отличие в областта на културата.

ПКМО ”Пирински звуци” е носител  на Първа награда и Златен медал от 11-тия Световен музикален конкурс на струнните оркестри в гр. Керкраде – Холандия през 1989г. През 2008 г. оркестърът печели Трета награда от 10-тия Международен конкурс на мандолинните оркестри в гр. Кослар –Република Германия.  Носител е на награди от Международния фестивал на мандолинните оркестри „ Vivatremolo”  гр. Пазарджик .

Най-дългогодишен диригент и художествен ръководител на оркестъра е Маестро Георги Щерев, който през2015г. издаде своята книга ”С музиката в сърцето ми – 60 години с Представителен китаро-мандолинен оркестър „Пирински звуци”, в която е описана цялата история на оркестъра.

 В знак на признателност и уважение към него НЧ”Н.Вапцаров-1866” именува Малка оркестрова зала на негово име. /Малка оркестрова зала „Маестро Георги Щерев”/.

През 2003г. той предава диригентската палка на младия композитор и диригент Петьо Кръстев. Той  е инициатор за провеждането на вечерите „Музика на струните“, които в някои от изданията си /6 досега/ се провеждат и като фестивал с международно участие и в партньорство с Радио Благоевград.

През 2014г. в  Голямото концертно студио на Радио Благоевград за първи път се реализира идеята за концерт на сборен китаро-мандолинен оркестър, в който свирят всички китаро-мандолинни оркестри от България и оркестър от Македония.

КМО”Пирински звуци” има богата звукозаписна аудио и видео продукция осъществена в Радио Благоевград, БНТ2 и телевизия РОДИНА. С предоставените записи от радиото има издаден компактдиск. През 2013 г. по покана на БНТ оркестърът участва във филма  „Още ли бродиш Делчев войвода”, в който автор на музиката е Петьо Кръстев.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене