Нова финансова честитка: ВиК дружествата планират да вдигнат цената

Скок на цената на водата предвиждат бизнес плановете на водните дружества в страната. Сред причините са нарасналите разходи за електроенергия и материали. Предложенията им ще бъдат разгледани от Комисията за енергийно и водно регулиране този месец, а новите цени вероятно ще влязат в сила от юли, съобщава БНТ.

Цената на водата в Хасково е сред най-високите в страната – 3,52 лв. за кубик. Тъй като бизнес планът на дружеството не е одобрен, засега поскъпване няма да има, но хората са недоволни от качеството.

„Изключително лошо качество, нито можеш да си сготвиш, нито нищо с тази вода. Наливаме си от изворни води, за да готвим“, заяви Йорданка Стоянова, жител на Хасково.

Този месец жителите на Димитровград ще платят 3,52 лв. за кубик вместо досегашните 1,86 лв., след като през април общината окончателно стана част от водната асоциация и цената се изравни с тази в Хасково.

Според бизнес плана на дружеството в Русе водата се очаква да поскъпне с 30 на сто и вместо досегашните 2,94 лв., хората ще трябва да плащат с 90 стотинки повече за кубик вода.

„Предложението е за увеличение на около 30 стотинки само на доставка на вода, отделно увеличение за пречистване, отделно за отвеждане. Увеличаването на цената на водата е свързано основно с промяната на цената на всички материали и енергоносители“, допълни инж. Сава Савов, управител на ВиК-Русе.

Цената на водата в Кюстендил и в Благоевград засега остава 1,27 лв. за кубик, въпреки че спрямо миналата година разходите и на двете дружества са в пъти по-големи, посочват отчетите изпратени на КЕВР. Въпреки че плащат една от най-ниските цени в страната, за част от хората тя и сега е скъпа.

Според управителите на водните дружества поскъпването на водата е неизбежно заради нарасналите разходи по доставката ѝ.

Александър Попов

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене