Американските орехи – 3 ползи за здравето

Ядките винаги са добра идея за засищане на глада и се славят като здравословна храна. Съдържащите се в тях полезни мазнини, витамини, минерали и антиоксиданти са още една причина да изберем измежду многообразието от видове. Американските орехи обаче често остават пренебрегнати, а и у нас не са толкова познати, колкото бадемите или шамфъстъка например. Пеканите, както са познати още, притежават уникални хранителни качества, които заслужават внимание. Затова подготвихме 3 причини да хапвате често от тях и да им се наслаждавате.

Антиоксиданти за здраве и младост

Американският орех е богат на полифеноли – известни като най-мощните антиоксиданти, които ще ви помогнат да поддържате кожата си здрава и млада. В частност това са флавоноиди, които се свързват с изключителни ползи за правилната работа на сърцето. Количеството флавоноиди, които пеканите съдържат, е почти два пъти повече от това, което се намира в бадемите, кашуто и шамфъстъка, и седем пъти повече от това в орехите. В сравнение с други ядки, в американските орехи откриваме най-високо съдържание на гама токоферол, който е форма на витамин Е, както и други важни антиоксиданти. Две независими едно от друго изследвания, цитирани от health.com, показват, че повишаването на количествата гама токоферол в организма от консумацията на пекани, предотвратява окисляването на холестерола. Окисленият холестерол от своя страна създава риск от заболявания на сърцето.

Богати са на минерали

Американските орехи са чудесен източник на тиамин и цинк, както и на манган и мед. 30 г от ядките носят на организма 60% от препоръчителните дневни количества манган и 40% от тези на мед. Манганът от своя страна регулира нивата на кръвната захар и е нужен за заздравяване на костите. Също минералът помага за образуването на колаген, който пък дарява кожата с еластичност. Медта пък подпомага образуването на червените кръвните телца, стимулира имунната система и поддържа здрави кръвоносните съдове, нервите и костите. Много хора използват честата им консумация за лечение на запек.

Те са естествено сладки

Няколко идеи как да хапвате по-често пекани и как да ги комбинирате в ястия

Можете да ги хапвате без нищо допълнително, но също и да комбинирате с плодове, като те добре се разбират с ябълки, грозде, круши и киви. Друг вариант е да си направите смути с тях, или да ги добавите в зърнена закуска, мюсли.

Как още може да ги използвате в ежедневното си меню – нарежете ги на дъска и поръсете с тях хумус, супа, пържените картофи или зелената салата.

Те чудесно се връзват и в десерти, както и самите те могат да се превърнат в основа за такива. Можете да потопите половинките на американски орехи в шоколад и да поръсите с канела. Блендираните пекани са чудесна основа за енергийни топки и бонбони, към които се добавят нарязани сушени смокини, стафиди или ябълки + канела, индийско орехче и джинджифил.
/ladyzone

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене