Полиция и прокуратура разследват смъртта на бухал край Хаджидимово, аутопсия ще покаже дали е прострелян от ловци

Служители на Районното управление на полицията в Гоце Делчев и прокуратурата започнаха разследване на смъртта на бухал, който е защитен вид. Птицата е намерена в безпомощно състояние от майстори строители край Хаджидимово. Те веднага сигнализирали на телефон 112. Пише struma.бг.

Бухалът е прибран от председателя на клона на Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ в Гоце Делчев Димитър Попов. „Опитах се да направя необходимото, но за съжаление живя само няколко часа. Счупено крило, огромна рана в гръдния кош и множество червеи. Вероятно е прострелян с ловна пушка”, каза за „Струма“ орнитологът. Той допълни, че червеите са били прояли тъканта на птицата. Тя е откарана за преглед при местен ветеринарен лекар. При отварянето на гърлото й се оказало, че то също е пълно с пълзящи животни, което означава, че птицата е живяла в страшна агония.

„Това е защитена птица. Бухал. Вид сова. Най-голямата сова“, уточни Димитър Попов и допълни, че бухалът е умрял, докато лекарят го пръскал с препарат против червеи. „За случая са уведомени РИОСВ – Благоевград, полицията и прокуратурата. Това е вторият случай на ранена птица от вида, за която съм уведомен през тази година“, заключи той.

Според законодателството по време на лов охраната на дивеча се извършва от лицата, които го стопанисват. Те са задължени и да охраняват защитените животински видове, какъвто е и бухалът. При нарушаване на договора между Държавното горско стопанство и стопанисващия дивеча ловът се прекъсва, ловните билети на дружинките се отнемат, а пушките им се изпращат в служба КОС /Контрол над общоопасните средства/ към МВР.

Предстои на птицата да бъде направена аутопсия, която да установи дали има остатъци от сачми или патрони в тялото й.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене