Домакинката на училището в Рибново, дъщерята на директора М. Джуркин – Снежана, и бившият педагогически съветник в гимназия в Гоце Делчев П. Костова учат магистратура в ЮЗУ, искат да станат учители

Рекорден брой от 340 кандидати за магистри регистрира най-старият и утвърден факултет на ЮЗУ „Н. Рилски“ „Благоевград – педагогическият. След изтичане на срока за кандидатстване и извършеното класиране стана ясно, че в магистърските програми са приети над 260 студенти, които вече стартираха обучението си.
Най-голям е интересът към специалностите „Предучилищна и начална училищна педагогика” с двусеместриален срок на обучение, в които студентите надграждат педагогическите си знания, умения и компетенции, придобити в бакалавърски специалности от професионално направление „Педагогика“.

Традиционно много са студентите бакалаври от други професионални направления, които овладяват професията учител, за да сбъднат желанието си да работят в детската градина и началното училище. Те ще учат 4 семестъра.
Значителен брой студенти се ориентират и към магистърската програма „Специална педагогика“, в която обучението на чуждестранните студенти се провежда на английски език.
„През последното десетилетие се наблюдава последователен интерес и към магистърската програма „Образователен мениджмънт“, подготвяща управленски кадри за българската образователна система“, коментира заместник-деканът „Образователни дейности, практическо обучение и работа с потребителите“ доц. д-р Красимира Марулевска. Тя сподели и че все по-голяма популярност придобиват специалности като „Информационни технологии при обучение в начална училищна възраст“, „Социална превенция и консултиране“, „Педагогическо взаимодействие с деца с проблемно поведение“, „Педагогика за надарени деца“.
Още от рано сутринта вчера магистрите по ПНУП /Предучилищна и начална училищна педагогика/ изпълниха зала 206 за лекцията на доц. Марулевска по „Педагогически системи за възпитанието на детето от начална училищна възраст“. По време на занятията преподавателката и студентите работиха над различни изследователски задачи, свързани с диагностика на училищната готовност.

Новоприетите магистри се справяха много добре с материала, а както се оказа, някои от тях са педагогически специалисти със солиден професионален стаж. Сред тях е и Петя Костова, която е магистър по „Специална педагогика“ и 10 години е била педагогически съветник в Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство в Гоце Делчев. Напуска работа, за да отиде в чужбина, и сега учи ПНУП, тъй като иска да стане начален учител.
Същото е желанието и на Снежана Джуркина от Рибново, която от 3 години работи като домакин в местното СУ „Йордан Йовков“. Тя е дъщеря на директора на училището Манчо Джуркин.
„Бакалавър съм по „Стопанско управление“, завърших и магистратура по предучилищна педагогика /ПУП/. В детската градина в Рибново е трудно за започнеш работа, тъй като повечето учители са млади. Реших да запиша и ПНУП, още повече че през следващите 2-3 години предстои да се пенсионират най-малко 5-6 учители“, разказа Снежана и сподели, че няма да пропуска лекциите и упражненията /провеждащи се в петък, събота и неделя/, за да усвои материала и да се подготви максимално добре за начален учител.
На професионална реализация се надява и живеещата в Кюстендил Станислава Димитрова, която е бакалавър по „Социална педагогика“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене