Петрич празнува 105 години свобода

На днешната дата Петрич отбелязва 105 години от своята свобода.

По случай годишнината общината е подготвила богата програма. Проявите в чест на историческата годишнина започнаха още от вчера, когато в храм „Св. Успение Богородично“ бе отлужена тържествена панихида в памет на загиналите за свободата на Петрич. Също вчера бе открита фотодокументална изложба на тема „Освобождението на Петрич” и бяха наградени лауреатите от общинския конкурс „105 ГОДИНИ СВОБОДА”. От 18.00 часа в големия салон на читалище „Братя Миладинови” за петричани и гостите на града бе представен спектакълът „Осмото чудо” на НФА „Българе”. Кулминацията на вчерашния ден започна в 20.00 часа, когато пред паметника на освободителя на Петрич капитан Никола Парапанов започва тържествената заря и полагане на цветя и венци в памет на героите, след което 105 деца от музикалните школи в Петрич изпълниха химна на Република България.

Днес от 10.00 часа в залата на Младежки дом клуб „Родолюбие” към Общински детски комплекс ще се представи с композицията „Моят любим град в миналото и сега”.

Малко по-късно – от 12.00 часа, на градския площад ще се проведе първият по рода си „Парад на хвърчилата”, отново по инициатива на Общински детски комплекс с подкрепата на Община Петрич. Част от празничните прояви ще бъдат подчинени на каузата на благотворителността за животоспасяваща трансплантация на бъбрек на 51-годишния петричанин Марин Сидеров.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене