Навършиха се 15 години от кончината на големия политик и държавник – Николай Добрев

Паметникът на министър Николай Добрев

На 17 април се навършиха петнадесет години от кончината на най-големия син на Неврокопско – българският политик  и държавник за пример – министър Николай Добрев. Поменът се проведе в най-тесен семеен кръг – съпругата и децата на Кольо, роднини, негови верни приятели през годините, като присъстваха и официални гости – кметът Владимир Москов, зам. кметът – Валери Сарандев, народният представител Тодор Радулов и председателят на младежкото БСП – Богдан Боцев. Стари приятели на Добрев си спомниха за дните на детството му, за будното му юношество и трудния политически жребий, който му отреди съдбата – да спаси страната си от тежка братоубийствена война, с което остави трайна диря в националната ни, българска история.

Николай Добрев бе във властта твърде кратко – по-малко от година като министър на вътрешните работи, а във висшата политика – едва петилетка, в качеството си на народен представител, шеф на комисията по национална сигурност в парламента, ръководител на организационния отдел и заместник-председател на партия БСП.

Добрев се доказа като най-далновидният политик на съвременна България. Без 4 февруари 1997 г. България днес нямаше да бъде член на Европейския съюз, защото благодарение на качествата му на отговорен лидер, страната ни не тръгна по пътя на Милошевич, а той удържа на думата си – като вътрешен министър и кандидат за премиер – не допусна най-масовия и мощен демократичен протест да бъде смазан, спести хиляди невинни жертви, което го нарежда достойно до подвига на  вечните национални герои – Христо Ботев и Васил Левски.

Николай Добрев си отиде млад, в разцвета на силите си – едва на 51 години, но големият човек с голямо сърце ще остане в паметта на неврокопчани и на всички родолюбиви българи със светлия пример за поколенията – най-голям личен принос в изграждане на демократична и правова България.

Фанка Маркова

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене