Приключения и адреналин обещава „Банско Филм Фест”

Приключения, пътешествия, екстремни спортове и много адреналин със 120 филма от пет континента и 30 държави в програмата на „Банско Филм Фест” тази година. 10 звезди на екстремните спортове ще гостуват в зимния курорт, ще се представят 12 изложби, ще има демонстрации, игри за децата, партита за възрастните.

Най-големият филмов фестивал за екстремни спортове, планини и приключения ще се проведе от 22 до 26 ноември в Банско. 17-то издание ще е под почетния патронаж на министъра на туризма Николина Ангелкова.

Фестивалът ще предложи на публиката от България и чужбина едно уникално изживяване в неповторим формат – катерене, алпинизъм, фрийрайдинг, екстремно колоездене, каяк, гмуркане, сърф и други спиращи дъха екстремни преживявания. Над 15 презентации и уъркшопове ще бъдат изнесени от чуждестранни и български гости. Над 350 деца ще открият света на екстремните дейности и пътешествията.

Всички прожекции и презентации ще се проведат в читалище „Никола Вапцаров“ и в кинозалата на Посетителския информационен център, входът за зрителите е напълно свободен. Звездите на тазгодишния фестивал са Сара Отън (Великобритания) – първата жена, направила околосветска обиколка само със силата на своите мускули (чрез гребане, бягане, ходене и колоездене), Герлинде Калтенбрунер (Австрия) – първата жена в света, изкачила всичките 14 осемхилядника на Земята без употребата на кислород, Малгожата Войтачка (Полша) – пещернячка, мореплавателка, полярна пътешественичка, първата полякиня и шестата жена в света стигнала сама до Южния полюс, Антоан Жирар (Франция) – световен рекордьор по височина на полета с параплан, прелетял над осемхилядника Броуд пик (8047 м) в Каракорум.

Компания ще им правят Ерик Макнейър-Лондри (Канада) – притежател на световния рекорд за изминато разстояние с кайт и ски за 24 часа, водач на кучешки впрягове, полярен пътешественик, стигал два пъти до Южния полюс, прекосил Гренландия и пустинята Гоби, Петер Хабелер (Австрия) – един от най-големите алпинисти в историята, партньор на Райнхолд Меснер, направил с него първото изкачване без кислород на Еверест, Матео делла Бордела (Италия) – един от най-добрите в света катерачи по големи стени, Пьотр Херцог (Полша) – един от най-добрите планински бегачи в света, победител в най-престижни състезания, Лайла Уаши (Мароко) – създател и организатор на едни от най-големите трейл-маратони в Мароко и спортни събития, Насер Бен Абделжалил (Мароко) – алпинист, мотивационен лектор, първият мароканец изкачил Еверест.

Публиката ще има възможност да се запознае и с най-големите постижения на българските алпинисти, пещерняци, пътешественици и търсачи на приключения през последната година, а едно от големите открития е на най-дълбоката пещера у нас -Колкина дупка.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене