Траур днес в казармата в Благоевград! 12 дни след трагичния инцидент погребват 31-г. редник Н. Тошев

Благоевградският картечар Николай Тошев, който бе прострелян смъртоносно след занятие на полигона в Сливница, ще бъде изпратен днес от близки, колеги и приятели в последния му земен път. Поклонението ще бъде в казармата на военно формирование 26 400 – Благоевград, след което ще бъде погребан на старите гробища. Траурният ритуал ще се състои 12 дни след трагичния инцидент, тъй като бе назначена повторна аутопсия.

31-годишният редник загина след приключване на военно занятие с планирани стрелби. Той бе прострелян смъртоносно при сваляне на картечница „Браунинг“ и качването й на камион. Изстрелът е произведен от картечницата, за която е докладвано, че е празна, след което е започнало транспортиране. Войникът е ранен тежко в лявото бедро, незабавно му е оказана първа медицинска помощ от лекар от ВМА – Пловдив, който е присъствал на стрелбите. Пострадалият е транспортиран с линейка към ВМА – София, но на път за болницата умира и лекарският екип само констатира смъртта му. Това е официалната информация на Софийска военно-окръжна прокуратура, която започна разследване за причините, довели до фаталния инцидент.

Според запознати картечницата, която отскоро е била на въоръжение в Българската армия, е засякла 4 пъти по време на фаталното учение. В хода на досъдебното производство е назначено балистична експертиза на оръжието, която да установи как точно се е стигнало до инцидента. Случаят бе определен като сложен от говорителя на Софийска военно-окръжна прокуратура полк. Елин Алексов, който увери, че се подхожда изключително сериозно при събирането на доказателства, назначени за експертизи, проверяват се всички версии.

„Няма какво да добавим на този етап”, заяви и говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

В случая е ясно, че има проявена немарливост по време на служба, за което бе платена скъпа цена – животът на един млад човек. Остава висящ въпросът ще има ли виновни за смъртта на благоевградския редник, или отговорността ще бъде хвърлена върху него?

Преди да стане професионален войник, Николай Тошев е работил като оператор в музикална телевизия „Родина” на Владимир Руйчев. Няколко дни преди фаталния инцидент той се видял с бившите си колеги оператори в РТЦ – Благоевград, пред които споделил, че бил удовлетворен от новата си работа. Да стане военен било мечтата му, която успял да изпълни преди половин година. Той постъпил на служба в Българската армия на 20 март 2017 г., а на 1 юни придобил военно-отчетна специалност мерач-оператор на ББМ „Гардиан“ в Центъра за подготовка на специалисти – Сливен.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене