Вл. Миленков от “Демократична България” иска проверка на регистрациите на северномакедонци в благоевградски села: Вотът им може да предопредели поне 2 мандата в областта

 

 

Кандидатът за народен представител от “Демократична България” Владимир Миленков внесе сигнал до кмета на Благоевград инж. Р. Томов, относно хиляди регистрирани северномакедонци в благоевградските села.

 

“ Както вече е известно, в с. Рилци, общ. Благоевград тече процедура по дерегистрация на жители на Северна Македония, които са регистрирани в разрез с нормативните разпоредби, бих искал да подам сигнал, че в селата Бело поле, Логодаж и Българчево също има регистрирани такива, като в Бело поле, според данни, с които разполагам са около 10000 души. Това прави секцията в селото най-голямата на Балканския полуостров. “, обясни Миленков.

 

Най-притеснителното, според него е, че тези хора имат право да гласуват на парламентарни избори, което е реална  заплаха за манипулиране на вота на българските граждани.

 

“ Искам кметът да извърши проверка и ако бъдат установени нарушения, то да бъдат предприети мерки за дерегистрация на въпросните. Ако например, тези хора, които са регистрирани в Бело поле дойдат и гласуват, те са над 10 000 души – това може да предопредели 2 мандата, което е безумие.”, коментира Владимир Миленков и заявява, че “Демократична България” ще се бори срещу всеки подобен опит за влияние върху вота.

 

Кандидатът за 45-тото Народно събрание споделя още, че от началото на кампанията, когато е започнал срещи с хората, живеещи в благоевградските села е научил за тези регистрации. “Хората споделиха, че се притесняват, защото това е форма на изборен туризъм, който може  напълно да обезсмисли техния вот. Имаше хора, които споделиха, че не знаят дали и на техните собствени адреси не са регистрирани македонци, без знанието им.”, допълва Миленков.

 

Темата с тези регистрации става особено  актуална по време на избори, припомняме, че през годините има множество журналистически материали, посветени на тази тема, но едва сега се предприемат някакви конкретни мерки в посока дерегистрация.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене