Петър Курумбашев в Гоце Делчев: България и Румъния да работят заедно за общите си цели

Румъния, също както и България, е засегната пряко от протекционистките мерки, които се предлагат от страните от Западна Европа. Мисля, че на всеки два или три месеца е редно да се организират срещи между българските и румънски евродепутати, на които да бъдат изготвени съвместни декларации по теми като пакета за мобилността и международните шофьори, присъединяването към Шенген и др. Членовете на Европейския парламент от двете държави са общо 50 души. Ако се научим да действаме заедно по теми, които ни засягат еднакво, ще бъдем забелязани и чути.“

Това заяви евродепутатът от Групата на СиД Петър Курумбашев в Гоце Делчев. На срещата присъстваха кметът на общината Владимир Москов, кметовете на Баничан, Мосомище и Добротино (Иван Каръков, Тодор Либяховски, Иван Караилиев), както и общинският председател на БСП Валери Сарандев.
Курумбашев поясни, че заедно със заместник-председателя на Групата на СиД в парламента Виктор Бощинару вече са предложили на българските и румънските евродепутати да се провеждат подобни срещи.

„Самият Жан-Клод Юнкер призова за приемането на България и Румъния в Шенген. Европейският парламент няколко пъти е давал зелена светлина. Време е Съветът да се вслуша в тези призиви. След като бъде сформирано правителството в Германия, се надявам да получим подкрепа, а след това същото да се случи и с Франция”, каза българският евродепутат.

Курумбашев припомни, че председателят на Европейската комисия се противопостави и на още една идея, която ще раздели допълнително Европейския съюз – създаването на парламент на страните от еврозоната. “Не може, например, в една община част от съветниците да имат право на глас, а други – не”, коментира евродепутатът.

„България трябва активно да използва възможността да председателства ЕС. Трябва да поставим въпроси като Черноморското сътрудничество, както и да се определи времева рамка за присъединяването на Западните Балкани към ЕС. Съвсем наскоро Европейската комисия изпрати окуражаващо писмо до Македония и Сърбия, в което поставя ориентировъчен срок 2025 г.“, коментира евродепутатът.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене