Речните нива ще се повишават заради обилните валежи

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология на БАН (НИМХ-БАН) през изминалото денонощие речните нива в страната са се понижавали или са останали без изменения. По-значителни изменения в резултат на работата на хидротехнически съоръжения са отчетени във водосборите на р. Искър до +20 см (Дунавски басейн) и р. Въча  с до -91 см (Източнобеломорски басейн). Водните количества на всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води.

В Дунавски басейн днес речните нива в басейна ще се понижават или ще се задържат без съществени изменения. От ранните сутрешни часове на 7.10 в резултат на валежи ще започнат повишения на речните нива във водосборите на реките, разположени на запад от водосбора на р. Огоста.  От следобедните часове на 7 и 8 октомври значителни повишения ще има във всички реки от басейна.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира: водни количества на 7, 8 и 9.10.2017 г. над средномногогодишните стойности. Днес речните нива във водосбора ще се задържат без съществени изменения. От следобедните часове на 7.10 ще има повишения на водните нива на реките в басейна, като по-съществени ще бъдат във водосборите: над яз. Панчарево, р. Владайска, р. Лесновска, р. Батулийска, р. Искрецка, р. Малък Искър, р. Златна Панега. На 7, 8 и 9.10 ще се повиши водното ниво в средното и долното течение на река Искър. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: водни количества за 7, 8 и 9.10.2017 г. около средномногогодишните стойности. Днес и утре до обяд речните нива ще останат без съществени изменения. Във вечерните часове на 7.10 и 8.10. вследствие на валежи се очакват повишения на речните нива във водосбора. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: водни количества в долното течение на реката на 6, 7, 8 и 9.10.2017 г. около и над средномногогодишните стойности. Днес и през следващите 1-2 дни нивата във водосбора все още ще останат без съществени изменения. От следобедните часове на 7.10., както и на 8 и 9.10., се очакват значителни повишения във водосбора: в следобедните и вечерни часове на 7 и на 8.10, главно горните и средните части на водосбора, от следобедните часове на 8.10 – и в долните му части. Вследствие на очакваните интензивни валежи през нощта на 7.10 срещу 8.10 са възможни поройни наводнения във водосбора. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

В Черноморски басейн днес речните нива ще се понижават или ще останат без съществени изменения. От обедните часове на 7.10 и 8.10. в резултат на валежи ще има значителни повишения на речните нива в реките от целия басейн. В периода 7-8.10 опасност от поройни наводнения ще има:

–        във водосборите на р. Батовска, Провадийска река и р. Камчия около 14:00 UTC (+3 часа местно време) на 7.10.2017 г.

В Източнобеломорски басейн днес речните нива в басейна ще се понижават или ще останат без съществени изменения. От следобедните часове на 7.10 и на 8.10. в резултат на валежи ще има повишения на речните нива в реките от целия басейн. Значителни повишения ще има във водосборите на всички реки от басейна.

В Западнобеломорски басейн днес нивата на реките от басейна ще се понижават или ще се задържат без съществени изменения. На 7 и 8.10 в резултат на валежи ще има повишения на водните нива в реките от целия басейна. По-значителни повишения ще има във водосбора на р. Доспат.  В периода 7-8.10 опасност от поройни наводнения ще има:

–        във водосборите на р. Доспат и р. Места около 12:00 UTC (+3 часа местно време) на 8.10.2017 г.

В направените прогнози не се отчита работата и ретензионната способност на хидротехническите съоръжения.

НИМХ-БАН обяви за днес втора степен (оранжев код) за опасност от значителни валежи в областите: Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград, Търговище, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали. В останалата част е в сила първа степен (жълт код) за значителни валежи.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене