В Осина чакат със страх есенните дъждове заради опасни свлачища

Две години и половина жителите на сатовчанското село Осина чакат държавата да си свърши работата и да отпусне средства за укрепване на две опасни свлачища.

Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане за решаването на проблема обаче остава глуха за притесненията на местинте жители.

Първото свлачище е надвиснало над няколко къщи – 8 сгради са засегнати, някои вече са опасни за живеене. С общински средства в размер над 20 000 лева са извършени проучвания в района, започнато е изграждането на дренаж и канализация, но не са завършени заради липсата на достатъчно пари.

Второто свлачище е „изяло” половината път, който е единствената връзка на населеното място с останалия свят.

„Проблемът е, че свлачищата са активни, не можем да ги спрем. Пукнатините в къщите стават все по-големи. Преди две години и половина рухна половината шосе, ползваме само едната лента за движение, то се срути на 1 февруари 2015 година”, заяви кметът Славчо Хаджиев. Той алармира, че има реален риск целият път да пропадне, тъй като ежедневно по здравото засега платно се движат камиони и тирове на дървопреработващи фирми. Всеки учебен ден през този участък минава на път за общинския център Сатовча и автобус с 20 деца от селото, които ходят на училище.

„Реакция от държавата няма. Явно че чака да стане някоя беля и тогава ще ни обърнат внимание. Идват есенните дъждове, положението е повече от сериозно, няма как да не сме притеснени”, допълни кметският управник.

Наскоро насипали допълнителна маса пръст край пропадналото шосе, за да не се обърка някой шофьор и да пропадне в с колата си в образувалата се 30-40-метрова пропаст.

Калкулацията на община Сатовча показва, че за укрепване на двете свлачища ще са необходими близо 860 000 лева.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене