80-г. баба Елена от Беласица изуми стотици на събора в Ресилово, игра един час на хорото, без да се пусне

80-г. Елена Ангелова от петричкото село Беласица изуми стотиците миряни, събрали се за храмовия празник на женския манастир в Ресилово вчера, след като в продължение на един час не спря да играе хоро, докато по-млади се отказваха, уморени от бързия ритъм.
Когато поседна за кратка почивка на моравата, тя разказа пред репортер на “Струма” с няколко изречения за живота си и отново припна на хорото. Ето нейния разказ:
“На първи ноември ще навърша 81 г., от дете съм израсла по нивите, с мотика в ръка. Отгледах 4 деца – две момичета и две момчета. Съпругът ми почина преди 27 г. Беше ревнивец и не ме пускаше никъде да ходя. Откакто се спомина, щом организират екскурзия от селото, тръгвам и аз. Още работя на полето. Ходя за по 3 лв. на час да бера домати, копая… Сама отглеждам чушки, домати, боб… имам 1,5 дка нива. Помагам и на децата. Две от тях са в чужбина. Чуваме се само по телефона. Другите две са в България. Мен ме държи на крака работата. Сутрин ставам, изпивам 200 мл кафе и цял ден работя. Не се давам на младите”, каза с усмивка баба Елена и се хвана отново на хорото.
Тя бързо се превърна в талисман на събора. Всички й се радваха и я насърчаваха. Няколко жени от Кистинброд си направиха снимка за спомен с нея.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене