Рекорд! Над 500 пациенти със сърдечно-съдови заболявания от Гоцеделчевско прегледаха за три дни специалисти от „Св. Екатерина“

Близо 500 пациенти от общините Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово и Сатовча преминаха през кабинетите на кардиолозите доц. Борислав Ацев, д-р Османов и съдовия хирург д-р Емил Хаджиев в Гоце Делчев.

Тримата специалисти по сърдечни и съдови заболявания са едни от светилата в родната медицина, които работят в специализираната УНСБАЛ „Света Екатерина“ и в края на седмицата според договор с МБАЛ „Иван Скендеров“ извършиха тридневни безплатни прегледи и диагностика на пациенти от четвъртък до събота в Гоце Делчев, с което поставиха своеобразен рекорд.

„За съжаление, рекордът не е никак радостен, защото болните със сърдечно-съдови заболявания и в този прекрасен регион прогресивно растат. Причината според мен е неправилният начин на живот, хранене и най-вече неглижиране на първите симтоми на тези заболявания. Напрегнатото ежедневие, влошеното качество на храните, които консумираме, многото мазнини и захари също оказват голямо влияние върху човешкото здраве и най-вече на най-важния орган в организма – сърцето“, сподели пред ИНФОМРЕЖА доц. Ацев.

Стресът също е сред причините за страданията на хората със сърдечно-съдови проблеми, заяви още доцентът. Той допълни, че е много тревожна статистиката, която сочи, че все повече млади хора под 50-годишна възраст претърпяват или умират от инфаркти и инсулти.

Д-р Борислав Ацев е утвърден специалист в областта на кардиологията и инвазивната кардиологията, с богат клиничен и интервенционален опит, доктор по медицина. От 1999 г. е главен асистент в Клиниката по кардиология към УНСБАЛ „Св. Екатерина“, София. Консултант е по кардиология в Македония и Украйна.

„Много болен е нашият народ, натъкнах се за пореден път тук на сериозни проблеми на мнозина хора със съдови заболявания от Гоцеделчевския край. Аз съм от този край и мога да кажа, че от години лекувам и консултирам пациенти от моя регион, тъй като имам приемен кабинет и в „Немската клиника“ в града. Статистиката обаче става все по-тревожна и призовавам за по-голямо внимание към здравето си хората от всички възрасти, защото считаните за дребни здравословни проблеми често се оказват фатални. Следенето и лечението на кръвното налягане и нивата на кръвната захар са едни от важните фактори, които водят организма до съдови проблеми“, коментира резултатите от проведените тридневни безплатни прегледи в Гоце Делчев и съдовия хирург д-р Емил Хаджиев.

Той е от гърменското село Горно Дряново и от години работи в специализираната болница за сърдечни и съдови заболявания „Света Екатерина“ в столицата. Завършил е медицина в Медицинската академия през 1989 г. с последователно предобити през годините специалности „Хирургия“ в Медицински университет – София през 1996 г. и “Съдова хирургия“ през 2012 г.

През 2012 година доктор Емил Хаджиев завършва и “Ултразвукова съдова диагностика“. Той е докторант към Катедрата по сърдечно-съдова хирургия на тема „Лечение на хронични рани от съдов произход“ от 2014 година до момента и работи активно с цветно кодирана доплер-дуплекс сонография за диагностика на съдовите заболявания в своята клинично-изследователска дейност.

Член е на Българския лекарски съюз, Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология и на Българската асоциация по гръдна, сърдечна и съдова хирургия (БАГССХ).

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене