Вековни чинари стават Музей на открито в Гърмен

Съвсем скоро Гърмен ще има своя Музей на открито. Облагородяването на района край прочутите вековни чинари в селото е на финалната права.

В момента се довършва стената, която е висока два метра. Върху нея ще бъдат поставени снимки, които ще показват историята на чинарите, ще има и много любопитна и полезна информация за тях.

Инициативата за всичко това е на Ротари клуб-Гоце Делчев, а целта е вековните дървета да станат туристическа атракция за гости от страната и чужбина. Осигурено бе финансиране в размер на 17 700 лева, парите бяха събрани на благотворителен бал преди време.

„Променя се целият ландшафт, чинарите са над 600 години. Стената се прави от дялан битов камъку характерен за региона. Алеите са готови, пейките също. Има чешма и геран”, разказа Стоян Стругов от Ротари клуб-Гоце Делчев.

Уникалните дървета преди години спечелиха първо място в конкурса „Дърво на годината” в България и второ място в класацията за Европейско дърво на годината. Мястото е сред най-големите забележителности на община Гърмен.

„За нас чинарите са свидетели на историята ни. Затова решихме те да са наша благотворителна кауза”, обясни Стоян Стругов. Двата чинара са обявени за защитени през 1968 г. заради възрастта, размерите и изключителната си красота.

ilindenpres

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене