Село с кастинг за лекар и аптекар

Петричкото село Марикостиново, в което живеят 1300 души, е на път да си намери и лекар, и аптекар. Преди двайсетина дни кметът на селището Гергана Тодорова обяви, че населеното място се нуждае от доктор и фармацевт. В селището има двама медици, но единият е много възрастен, а другият идва само в понеделник.

„Обадиха се четирима лекари – по един от Сандански, Благоевград, Дупница и Перник. Вече проведох разговори с двама от тях, днес ще имам среща с още един. Интерес за откриване на аптека пък проявиха двама души. Дано скоро имаме и лекар, и аптекар”, заяви кметският управник.

Село Марикостиново разполага със сграден фонд, с подходящо помещение за лекарски кабинет. Местните хора са готови да предоставят и безплатна квартира, но да има постоянно доктор при тях.

На практика жителите са принудени да бият път до общинския център Петрич или до Сандански, за да получат адекватни медицински грижи. Без лекар са и съседните села Марино поле, Ново Кономлади, Капатово, Генерал Тодоров. Така че пациенти не липсват, но липсват доктори.

Местните хора страдат и заради лекарства, защото няма откъде в Марикостиново да си купят.

„Тук функционираше аптека, но собствениците й заминаха в чужбина. Те дават под наем помещението. Дано се разберат с тези, които имат интерес да отворят аптека в Марикостиново”, каза още Гергана Тодорова.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене