Благодатният огън в Кюстендил

отец Гинадий
Отец Генадий: Нека Великден ни донесе и по-добро и ние да бъдем по-добри
За поредна година архиерейският наместник отец Генадий Генадиев и кметът на общината Петър Паунов ще донесат в Кюстендил Благодатния огън. Традицията е делегации от духовните околии в страната да чакат на летището идването на свещения благодатен огън директно от Йерусалим, който всяка година слиза на гроба Господен единствено на този ден – съботата преди Великден, и носи благословение на страната ни. Този свят огън се разнася по всички църкви. Вечерта преди полунощ в събота се отслужва тържествено богослужение, като точно в полунощ свещеникът обявява Възкресението с думите „Христос Воскресе“. При обявяването на Възкресението свещеникът изнася запалена свещ от Благодатния огън, от която всички присъстващи палят своите свещи, обикалят църквата и след като човек се прибере в дома си, със същата свещ в ръка се обикалят всички стаи, с молитва към Господ да пази дома.
„Нека Великден ни донесе и по-добро. Очакваме празника с надежда. Надеждата никога не ни е напускала нас,

българите. Но аз винаги съм казвал и сега ще го подчертая, че всичко си зависи от нас самите. Нека да бъдем по-добри. През Страстната седмица би трябвало да съумеем да съпреживеем страданията, които Той е преживял. Доброто обаче накрая пак възтържествува с Възкресението. Защото Господ Исус Христос ни учи да бъдем добри едни към други. Той никога през неговия живот не е направил нещо лошо, помагал е на хората, изцерявал е болни.
На този Велик ден да се вгледаме в себе си и да започнем промяната със себе си, а после да изискваме от другите. Обич е нужна, голяма обич към хората и по-малко алчност и агресия. Нужно е да си помагаме, по-често да се оглеждаме около нас и да забелязваме другия до нас. И ако има нужда от топлина и помощ, да му я дадем. А не да отминаваме с безразличие. Особено да се обръщаме с обич и любов към децата. Господ Бог ни дава разни знаци, ние трябва само да умеем да ги разчетем, да ги анализираме и да следваме Пътя. Трябва да си помагаме и да се обичаме, така ни призовава и Господ. По този начин по-лесно се преодоляват трудностите. Пожелавам здраве на всички”, каза за Наблюдател архиерейският наместник на Кюстендилската духовна околия отец Генадий Генадиев.
ЧУДОТО НА БЛАГОДАТНИЯ ОГЪН В ЙЕРУСАЛИМ
НАЙ-ВЕЛИКОТО ЧУДО НА ЦЪРКВАТА СЕ СЛУЧВА САМО НА ПРАВОСЛАВНИЯ ВЕЛИКДЕН
В град Йерусалим, над мястото на Гроба Господен, е издигнат малък параклис, а над него – величествен храм. Всяка година на Велика събота православните получават там Благодатния огън. Той има небесен произход и в първите минути, след появата си, не пари и не изгаря ръцете и дрехите.
Най-ранните свидетелства за слизането на Благодатния огън в навечерието на Възкресение Христово са от 2-ри век.
Оттогава досега всякога, в навечерието на Велика събота загасват всички кандила и свещи в храма.
Патриархът влиза в Гроба Господен, като не носи нито кибрит, нито запалка. Започва напрегнатото чакане.
Преди слизането на Огъня храмът започва да се озарява от ярки припламвания на Благодатната Светлина, тук и там се вият малки светкавици. Освен това ту тук, ту там между колоните и стените блясват мълнии, които често минават без всякаква вреда през стоящите наблизо хора.
Само след миг целият храм се оказва изпълнен с мълнии и бликове, които се струят по стените и колоните му надолу, сякаш се стичат към подножието на храма и се разливат по площада между богомолците. Едновременно с това се запалват свещите на хората във вътрешността на храма и тези отвън на площада. Това е Благодатният огън.
Понякога за появата му са нужни 15-20 минути, но нерядко патриархът и вярващите са притихнали в молитва с часове, докато огънят дойде.
Благодатният огън при Гроба Господен всякога се запалва най-напред в онази част на храма, където служат и се МОЛЯТ ПРАВОСЛАВНИТЕ ХРИСТИЯНИ.
През 1579 година арменците подкупили охраната да не пусне в църквата при Гроба Господен православния патриарх. Там влязъл арменският владика, а православните останали през храма. Всички дълго очаквали чудото, но Божественият огън не слизал. Внезапно се чул сиулен гръм и мраморната колона в двора на храма, до която стояли православните, се пропукала. През цепнатината излязъл огън. Така Благодатният огън отново бил даден най-напред на православните християни. След запалването му делегации от духовници от всички страни всемат огъня в специални фенери и го занасят в своите страни за благословение. Българската православна църква също изпраща всяка година владика в Йерусалим за него.
www.nablyudatel.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене