НА 600 КМ ОТ ДОМА!

ЕМОЦИОНАЛНА ПОЧИВКА С КЕМПЕР НА 600 КМ ОТ ДОМА! 70-г. благоевградчанин Ал. Лазов сложи фес, подарък от двама турци, спасил ги от морска буря на остров Бозчада

70-годишният благоевградчанин Александър Лазов сложи фес. От няколко дни пенсионерът реститут, който е братовчед на бизнес дамата Анжела Лазова, пие кафето си в заведение в центъра на града, пременен с турската шапка, и събира погледите на посетителите. Оказа се, че причината за ексцентричния аксесоар е дълбоко сантиментална, а не някакъв моден каприз. Фесът е подарък от двама турци, които го спасили при морска буря на остров Бозчада.

„Това лято с жената и внука Александър изкарахме два месеца в Турция с кемпера. По крайбрежието стигнахме до Адана, до сирийската граница, и се установихме на остров Бозчада. Това е тихо и спокойно място, което се намира на 600 км от Благоевград. Настанихме се с кемпера на 5 метра от морето и отдадохме на морските удоволствия – плуване, гмуркане. Една вечер имаше силна буря,  излязоха големи вълни, заваля проливен дъжд и малката река, която минава покрай селото, преля. Недалече от нашия кемпер двама младежи турци бяха на палатка, която бе отнесена от бурята. Всичките им завивки и дрехи бяха мокри. Приютихме ги при нас в кемпера, пихме чай и изкараха нощта. Оказа се, че двамата са преподаватели в колеж по изкуствата. Нарисуваха ни портрети на тримата на бял лист хартия. На другия ден прибраха багажа си, помогнах им да изкарат мотора, снимахме се за спомен и се разделихме приятелски. Не се мина много време и внукът каза, че снимките ни са в социалната мрежа. Имаше текст на турски, който с помощта на гугъл преводач трансформира на английски. На него двамата художници бяха написали: Ако попаднете на недружелюбен остров, застигне ви буря, унищожи ви палатката и намокри дрехите и си мислиш, че всичко е загубено… Въпреки това можеш да оцелееш благодарение на българските си приятели, появили се от нищото. Това е един хубав начин да опознаеш българите”.

Бяхме изключително трогнати от милите думи, но това не беше всичко, защото последва нова изненада. Двамата турци се върнаха след няколко дни заедно с техен приятел, който се вдигнал от Анталия да се запознае с нас. Поканиха ни да посетим  заедно музея на отбраната в Каба тепе, в който има експозиция на битката при Дарданелите при Чана кале. Посрещна ни военен, след това ни пое младо момиче, което ни беше гид, и разказа за историческите събития. Там двамата турци ми подариха феса с пискюла, на който пише  „Чана кале“ в знак на благодарност, че сме им оказали подслон в бурната нощ”, разказа Александър Лазов.

Съпругата му Златка, с която са обиколили цяла Европа с кемпера, е категорична, че условията в Турция са несравнимо по-добри от тези в Гърция, а цените в пъти по-ниски. „Първият път, като ходихме, обменихме 1000 лв.  За  24 дни сме похарчили 350 лв. за храна, консумативи и сувенири. Имайте предвид, че сме се хранили и на ресторант с детето. Най- скъпият им марков сладолед е 1 турска лира, т.е. 50 стотинки. Гозбите им са страхотно вкусни и евтини. Да не говорим за качеството на доматите, плодовете, сирената. Местното население е изключително гостоприемно и трудолюбиво. Поминъкът им е от лозарство и винарство, туризъм. Улиците им светят от чистота, сутрин ги минават с прахосмукачка. Има и старинна църква с часовникова кула, която е изключително добре поддържана, дори е по-голяма от джамията. Навсякъде срещнахме отзивчиви, добронамерени и внимателни хора“, разказа Златка Лазова.

Александър Лазов е силно впечатлен от системата за сигурност в Турция. На граничния пункт имало много видеокамери, които снимали автомобилите и пътниците преди паспортната проверка. Той решил да мине по-напред и стигнал до бариерата, почти в насрещното движение. Направо се смразил, когато турският граничен полицай му казал: „Александър Лазов, върни се обратно“. „Изглежда имат страхотен сървър, който пази информация от предишното ни пътуване с кемпера”, заяви известният кемпърджия, който е категоричен, че догодина отново ще бъде на море на същото място.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА/struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене