Село търси лекар във Фейсбук, дава бонус – съпруга

Петричкото село Марикостиново, в което живеят 1300 души, се нуждае и от лекар, и от аптекар. Кметът на селището Гергана Тодорова месеци наред води разговори с различни лекари от Петрич и Сандански, но засега без успех. Тя дори помести обява в социалната мрежа Фейсбук с надежда да намери решение на проблема.

„В момента има двама медици, но единият е много възрастен, а другият идва само в понеделник. Разполагаме със сграден фонд, с подходящо помещение за лекарски кабинет. Готови сме да предоставим и безплатна квартира, а ако е ерген, ще му намерим и съпруга”, казва кметският управник на населеното място, в което някога е имало болница, а сега няма постоянно действащ медик.

На практика жителите са принудени да бият път до общинския център Петрич или до Сандански, за да получат адекватни медицински грижи. Без лекар са и съседните села Марино поле, Ново Кономлади, Капатово, Генерал Тодоров. Така че пациенти не липсват, но липсват доктори.

Местните хора страдат и заради лекарства, защото няма откъде в Марикостиново да си купят. „Тук функционираше аптека, но собствениците й заминаха в чужбина. Те дават под наем помещението. Дори дрогерия да е, пак ще е от полза за хората. Защото сега за един аналгин се бие път до града. Аз също доставям лекарства на местните хора, когато пътувам до Петрич по работа”, твърди Гергана Тодорова./kmeta.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене