Посланикът на Малтийския орден със сърдечни благодарности към кмета на Гърмен, Минка Капитанова

„Най-чистата представа за света около нас е в умовете на децата”. Това е мотото на пътеписа „Западни Родопи”, който е реализиран с подкрепата на Посолството на Суверенния Малтийски орден и УниКредит Булбанк.

Произведението бе представено вчера в столицата. Представеният на официалната церемония пътепис е дело на децата от центровете за настаняване от семеен тип в Самоков и Чирпан и доброволците от Ордена на Малта, които участваха заедно в творческите ваканции през лятото на 2016-а и на 2017 година в китното село Ковачевица в община Гърмен.

По време на творческата ваканция кметът на община Гърмен Минка Капитанова активно съдейства децата да разгледат атрактивни и исторически забележителности в родопската община, на базата на които те подготвиха представения на вчерашната церемония пътепис „Западни Родопи”.

Кметът Минка Капитанова стана и една от първите притежателки на уникалното детско творение, което й бе връчено лично заедно с топлите и сърдечни благодарности и признателност от Негово превъзходителство Камило Дзуколи и изпълнителния директор на УниКредит Булбанк, Левон Хампарцумян.

„С голямо удоволствие представям прекрасния екип от български деца от „Семейният тип квартирни центрове“ на Самоков и Чирпан и доброволците от Малта, които споделиха творческата ваканция през лятото на 2016 г. Миналата година те изследваха древните места на Югозападна България и планината Родопи, като преоткриваха и се наслаждаваха на даровете на Божието творение. Първата ни специална благодарност за тази ваканция е за г-жа Минка Капитанова, кмет на община Гърмен, за гостоприемството и логистичната помощ, както и към Държавната агенция за закрила на детето и нейния председател Офелия Кънева за отличното сътрудничество и съвместната ни работа за българските деца”, каза по време на представянето посланикът на Суверения военен хоспиталиерен орден на Св. Йоан от Йерусалим, Родос и Малта, Камило Дзуколи.

Проектът „Летни творчески ваканции” на посолството на Малта се провежда за четвърта поредна година. Миналата година беше представен сборникът „Творческа ваканция”, който съдържаше творби на 28 млади изследователи по време на техните експедиции в национален парк „Пирин“ и в резервата Сребърна.

През 2015 г. проектът представи изложбата „Ателие „Прегърни ме“ отново на път”. За поредна година, благодарение на посолството на Суверенния Малтийски орден в България, деца от страната, настанени в домове от семеен тип, имаха възможността да публикуват своите истории и впечатления от екскурзиите си в българските планини по проекта „Творчески ваканции“.

infomreja.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене