Чудо! Мистериозно явление край лековит извор

55 001

Богородица се яви на лековит извор

Образът на Пресвета Богородица се появи върху обгоряло от гръмотеви­ца дърво. Това разкри­ха за „България Днес“ вярващи от Самоков­ско. Дървото се нами­ра в непосредствена близост до свещено аязмо, чиято вода има удивителни лековити способности.

Ликът на Дева Мария ясно може да се различи върху изпепелената кора и мнозина видяха в това сакрален знак отгоре. Де­сетки вярващи се стичат към удивителния кладе­нец, убедени, че той може – да изцери болежките им.

Аязмото се намира в двора на старинната Бельова църква. Тя е раз­положена на около 2 километра южно от Са­моков, отляво на шосе­то за курорта Боровец. В сегашния си вид храмът е построен през XV век върху основите на по-ста­ри християнски храмове. Любопитното е, че църк­вата е полувкопана в зе­мята. Това датира от 1657 година. Турците искали да съборят сградата, тъй като според тогавашните пра­вила тя трябвало да бъде по-ниска от джамиите. За да я спасят, християните я затрупват с пръст. Затова и днес входната врата на църк­вата е висока едва около метър и всеки, който иска да влезе вътре, трябва да приклекне.

Според местните леген­ди църквата е издигната от местния болярин Бельо и затова носи неговото име. Следите от куршуми по черковната врата и по външните стенописи пък показват, че сградата е била многократно напа­дана. Храмовият празник е на 8 септември, когато се чества Рождеството на Пресвета Богородица. На този ден всяка година там се извършва свещен во­досвет.

Само на 200 метра зад църквата се намира чудотворното аязмо, от ко­ето извира светена вода. В църковния двор има и чешма, изградена през 1879 г. Местните са убедени, че неслучайно именно ликът на Дева Мария се е появил на дървото след гръмотевична буря. Спо­ред преданията св. Бого­родица запазила укрилите се от турците в черквата богомолци, като я закри­ла със своя покров, който се разпрострял около хра­ма под формата на гъста мъгла.

На празника „Живо­творен източник“ (петъка след Великден) във водата на аязмото неизменно се появявал отново Бо­городичният образ. Това обяснява и защо в черк­вата толкова често се сре­щат икони и стенописи, изобразяващи Христова­та майка като животворен източник. На външната фасада на черквата пък има уникален стенопис, изобразяващ смъртта с коса край леглото на Све­ти Лазар.

Пред „България Днес“ вярващи разказаха, че не един и двама души са се излекували от най-различни болести, след като пили вода от кладенеца. Най-удивителното й свойство било, че може да подмладява хората. Ако периодично миете лицето си с вода от аязмото, бръчките изчезват, а тялото приема положителна енергия и не боледува. Други пък твърдят, че божествената течност предпазва от черни магии.

 

 

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене