Безпрецедентно решение на общинските съветници от Кочериново вчера

Общинските съветници от Кочериново вчера взеха безпрецедентно решение да проведат сесията си на открито, на разклона към Рилския манастир и с. Стоб, като отговор на наказателната акция, организирана срещу тях от държавното дружество „Кюстендилска вода“ ЕООД.

gallery

Ден преди това жители на цялата община организираха пред читалището в Кочериново мирен граждански протест срещу пълното безводие, на което са подложени селата в общината от 1 август тази година. На протеста бе поканен шефът на водното дружество, обвиненията към когото са, че пуска цялата вода от яз. „Калин“, която е 140 л/сек. само за 1000-та жители на община Рила, в резултат на което до 5000-те жители на Кочериново стигат едва по 3-4 л/сек. вода, достатъчни единствено за водоснабдяването на общинския център, и то по няколко часа на ден.

Веднага след протеста на кочериновци „Кюстендилска вода“ спряла водата на цялата община Кочериново и 36 часа след пресъхване на чешмите им съветниците вчера решиха да протестират по този нестандартен начин – със сесия сред природата.

Предложението за нея дойде от съветника от ГЕРБ Румен Янакиев, но некъпаните му колеги от другите политичеси сили, бесни от  липсата на вода, нямаха изобщо нужда да бъдат убеждавани и набързо се изнесоха с колите си.

Заседанието мина „на коляно“ и със записки, водени върху капаците на автомобилите, без дебати по повечето от точките, но и при спазване на целия процедурен ред – с кворум, гласуване с ръка, реплики и даване на думата. Дебати единствено имаше по депозирано искане от майките на с. Стоб да не бъде закривана детската им градина, в която тази есен  има записани 11 деца, при изискуем минимум от 12. Самите майки с децата също бяха дошли на откритата сесия, за да проследят ще бъде ли закрита градината им, както станало с училището в Стоб, което в момента е краварник. Жените категорично отказаха да се съгласят  с единствения възможен законов вариант при това положение – оставане на групата като полудневна, за което са необходими минимум 6 деца, и бяха категорични, че няма да напуснат разклона, докато съветниците не изпълнят искането им да разрешат по изключение същестуването на групата като целодневна.

Като техен коз послужи една от съветничките, която се сети, че чела някъде за решения на техни колеги от страната, които в аналогични случаи също заобикаляли за по 1-2 бройки законовите решения. В крайна сметка с ясното съзнание, че най-вероятно областният управитгел на Кюстендил ще върне решението им като незаконосъобразно, с 9 гласа „за“ и 2 „против“ кочериновските съветници одобриха оставането на маломерната група. Майките пък обещаха, че ще продължат да търсят поне още едно дете от селото, чиито родители са го записали на градина в Кочериново или Благоевград, което да се върне в с. Стоб.

Сесията започна с темата „вода” и завърши пак с вода.

След като за час и половина си свършиха работата, съветниците се стегнаха и написаха гневна декларация от името на цялата община Кочериново, която разпратиха по всички възможни министерства, до премиера, омбудсмана, депутатите от Кюстендил, областната управа и др. В ултимативния текст те предупреждават, че следващия вторник в общината ще се проведе извънредна сесия с една-единствена точка – „Проблемът с безводието“. Освен адресатите на декларацията, на нея съветниците настояват да дойде и представител на водното дружество, който да им отговори на основните въпроси: защо цялата вода от яз „Калин“ се излива в община Рила, където хората дори нямат водомери и плащат само по 5 лв. на месец служебна такса „без водомер“, защо дружеството дори не спазва обявения от него летен режим на водоподаване между 9.00 и 15.00 часа, и защо всъщност режимът, ако действително се налага, е само за Кочериново, но не и за Рила.

Малко след началото на заседанието на разклона се изсипа и цялата кадрова и автомобилна сила на полицейското управление в Кочериново, самосезирало се за неочакваната смяна на заседателната зала на общината със сенчестите дървета край Стоб. Полицаите видимо бяха притеснени да не би съветниците да решат да спрат с телата си движението по пътя, който единствен води до Рилския манастир.

Кметът Иван Минков, който също бе на сесията, бе склонен веднага и устно да сезира органите на реда, че дава разрешение за краткотрайна блокада на пътя, но в крайна сметка местните парламентаристи се разбраха да оглавят такъв протест следващата седмица, затваряйки пътната артерия от двете страни на общината, както и АМ „Струма“.

ВАНЯ СИМЕОНОВА/struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене